-La dietăSpecial

Roșiile cu brânză – îngrașă sau slăbesc? Ce spun nutriționiștii!

Brânză cu roșii sau roșii cu brânză! Oricum le-ai ”ordona”, combinația reprezintă una dintre mesele preferate ale multor români pe timpul verii. O masă gustoasă, astfel că nu poți să nu te întrebi dacă această combinație îngrașă sau, dimpotrivă, ajută la slăbit!

Răspunsul este dat de către nutriționiști celebri din România care atenționează românii că principalul element din asociere care le periclitează silueta, dar și sănătatea poate fi brânza. Dar brânza în exces! ”Ce poate fi mai savuros, delicios si de sezon decât roșiile cu brânză…fără pâine, o să spuneți, ca să nu ne îngrășăm:( Problema e că nu pâinea îngrașă (sau nu la fel de tare) precum brânza. Și când spun brânza mă refer la orice tip de brânzeturi, indiferent de cât sunt de sărate: caș și telemea proaspătă, telemea veche (maturată), mozzarella, cașcavaluri, brânza de burduf sau frământată. Deși conține la fel de multe proteine ca și carnea si peștele, în brânzeturi avem de 3 ori mai multă grăsime. În plus o felie de brânza de 100g o mănânci într-o clipă, la carne e mai mult de mestecat. Apropo de gramaj, porția corecta de brânză e de 70g, adică acele pachete ridicol de mici de la supermarket conțin 3 porții!!”, spune nutriționistul Mihaela Bilic pe pagina sa de Faceboook.

Mihaela Bilic nutritionist
Mihaela Bilic

”E ușor sa mănânci prea multă brânză dacă bucata e mare. Așa, cu pachetul mic, ești mai atent. Nu de alta dar brânza nu e prietena siluetei, nu e un aliment de bază, care se mănâncă cu sutele de grame. Brânza e un răsfăț, un condiment, un ingredient al mâncării. Și da, puteti mânca fără grijă roșii cu brânză, cu condiția ca roșiile sa ocupe 80% din farfuria voastră. Cu alte cuvinte puneți câteva cubulețe de brânză peste un castron de roșii. Si atenție la ulei, brânza are deja grăsimea inclusă!”, mai atenționează Mihaela Bilic.

Cristian Mărgărit, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în nutriție din România, vorbește și el despre ”masa de vară” a românilor: roșiile cu brânză!

Cristian Margarit nutritionist
Cristian Mărgărit

”E ceva deosebit la aceasta combinație, în afara de faptul că este ieftină, ușor de pus pe masă și sățioasă? Din punctul meu de vedere, nu. Mai ales în forma clasică, de brânză ordinară cu roșii, fără nici un fel de adaos. Ceva proteine, ceva grăsimi, ceva carbohidrați. Prea mult calciu, prea multă sare, prea puține alte minerale și vitamine. Nu aș recomanda acest mod de hrănire de mai multe ori pe zi. Poate doar o dată la câteva zile, în special atunci când se coc roșiile în grădina și poți mânca fără riscul de a-ți lua porția de pesticide pentru o lună”, scrie Mărgărit pe blocul său, cristianmărgărit.ro.

În plus, nutriționistul avertizează că excesul de brânză cu roșii poate conduce chiar la apariția unor dureri de cap sau articulare, retenție de apă, îngrășare, somnolență, nas înfundat (secreție crescută de mucus), simptome la care ”poate ar fi mai bine să reduci cantitățile și să consumi aceste alimente doar ocazional”.

Comentariile sunt închise.