-

Rusia: Carnea de porc a ajuns mai ieftină decât cea de pui

În unele regiuni din Rusia, prețurile cu ridicata pentru cărnea de porc au scăzut la prețuri mai mici decât cele ale cărnii de pasăre. Acest lucru a fost anunțat de președintele agenției ruse de consultanță Agroalimentare Strategii Albert Davleev.

Oficialul a estimat că, în luna mai a acestui an, prețurile cărnii de porc au scăzut la 90 de ruble (1,10 dolari) pe kilogram. În Rusia, prețul la carnea de porc și cea de pasăre au scăzut constant în ultimii ani, a declarat Davleyev pentru Pig Progress .

„Aprovizionarea crescândă cu carne de porc în comerțul cu amănuntul a permis producătorilor să crească cota de carne proaspătă de porc refrigerată pe rafturile magazinelor. Presiunea asupra industriei cărnii a forțat, de asemenea, furnizorii de carne de pui să scadă prețurile, ducând la o scădere generală a prețurilor de consum pentru carne, inclusiv carne de porc. Drept urmare, profitabilitatea producătorilor de carne de porc a scăzut de la 30-35% în urmă cu câțiva ani la 5-10% și este în continuare în scădere sub presiunea creșterii concurenței din partea marilor afaceri integrate pe verticală care au propriul lor teren, fac procesarea furajelor, dețin ferme zootehnice și abatoare, fac procesare, depozitare și distribuție. O parte din costurile lor de producție sunt compensate de exporturile în creștere rapidă, care asigură venituri bune în valută pentru subproduse și organe de porc ieftine. Cu toate acestea, acest proces nu poate continua pentru totdeauna”, a declarat reprezentantul agenției ruse de consultanță.