Sângerete ardelenesc – rețeta tradițională

Rețetă tradițională de sângerete ardelenesc! Unul dintre preparatele tradiționale pentru masa de Crăciun este sângeretele. Nu este deloc greu de pregătit, însă trebuie făcut în ziua în care este tăiat porcul întrucât pentru preparea sa este nevoie și de sânge proaspăt de la porc.
Ingrediente sângerete ardelenesc:
- 600 g inimă
- un rinichi
- 300 g şorici
- 300 g slănină
- 900 ml sânge proaspăt
- 300 g orez
- 2 cepe
- 120 g untură
- sare şi piper
- ulei
- cimbru
- cuişoare
- ienibahar
- intestin gros
Mod de preparare:
Sângele proaspăt de porc se pune într-o cratiță și se acoperă cu apă rece. După ce s-a închegat, se adaugă puțină sare și se lasă la fiert câteva minute. Apoi se scoate cu o paletă și se pune la răcit.
Se fierb bine rinichiul, inima şi şoriciul. În zeama în care au fiert măruntaiele și șoriciul, se opăreşte slănina. După ce s-au răcit, se dau toate prin mașina de tocat împreună cu sângele fiert.