La dietăSpecial

Șaorma sănătoasă are cel mult 270 de calorii. Este delicioasă, costă puțin și se vinde și în România!

Ce reprezintă un adevărat act de curaj, să deschizi o șaormerie într-o piață aparent suprasaturată sau să te aventurezi și să oferi publicului o șaorma sănătoasă, lipsită de toate acele ingrediente amestecate haotic într-o veritabilă bombă calorică, dar atât de consumată de români?

Omul de afaceri Andrei Iușut și-a luat inima-n dinți și a combinat ambele opțiuni. A decis să nu se lase purtat de val ci, din contră, a dorit să ofere clienților o variantă sănătoasă, gătită corespunzător a unuia dintre cele mai consumate preparate: șaorma.

A fost un exercițiu dificil, întrucât ne-am temut de reticența publicului. Spre deosebire de opțiunile existente în piață, la Divan rețeta kebapului nu poate fi schimbată. Mai exact, clientul nu poate să ceară să fie fi adăugate ingrediente, ci doar eliminate, dacă respectivul are o alergie sau intoleranță. Există o tendință de a amesteca ingredientele disponibile, rezultatul fiind unul dezastruos. Am reușit să evităm acest lucru și să oferim publicului, în sfârșit rețete echilibrate, din punct de vedere al gustului și al compoziției”, a povestit pentru Super-Hrana.ro, Andrei Iușut, patronului lanțului Divan și Divan Express.

Andrei Iusut

Șaorma, preparat specific țărilor din vechiul Levant, precum și gyros-ul grecesc, își are originea în Doner Kebap-ul otoman, din secolul al XVIII-lea.

În esență, este vorba de o rețetă comună. Carnea de miel, sau vită, este friptă pe un rotisor vertical apoi amestecată cu diverse ierburi aromatice (n.r. tabule), condimente (n.r. cardamom sau scorțișoară), felii de roșii, brânză de grătar (n.r. halloumi), și ardei sau ceapă făcute pe grătar, toate împachetate în lipie, rezultatul fiind o veritabilă „torpilă a fericirii”, așa cum caracteriza celebrul chef american Anthony Bourdain specialitatea orientală în cadrul unei vizite în Istanbul.

Combinația de ingrediente poate varia, în funcție de regiune, dar rețeta a fost diversificată foarte mult, mai ales în Europa, datorită preferințelor culinare specifice fiecărei nații.

În România, spui șaorma dacă în interiorul lipiei găsești câteva feliuțe de carne înecate la propriu în maioneză, sos dulce amestecat de multe ori cu cel picant, ardei iuți, ceapă, castraveți murați, mujdei, boia și o porție zdravănă de cartofi prăjiți și poate un pic de salată albă de varză. Cu alte cuvinte, o bombă calorică!

„Șaorma cu de toate” a avut priză la publicul din România, care abia în ultimii ani a început să acorde mai multă atenție asocierii corespunzătoare a alimentelor.

Pentru rețetele kebap-urilor din meniul Divan Express am apelat la Chef Didem Senol, unul dintre cel mai bine cotați bucătari din Turcia. Ea a asigurat rețete echilibrate care îmbină tradiția otomană de preparare a cărnii și ingredientele nonconformiste pentru un astfel de preparat, dar absolut delicoase”, ne-a explicat Andrei Iușut.

Totuși, când vine vorba de asocierea corectă a alimentelor nutriționiștii recomandă să nu servim carne împreună cu cartofi, mai ales prăjiți. În rețeta șaormei, cartofii prăjiți sunt folosiți pentru a absorbi și pentru a ține mai bine în loc diversele sosuri folosite, iar ingredientul nu lipsește nici din formula utilizată la Divan Express. Chiar și așa, Chef Didem Senol a reușit să integreze ingredientul în ceea ce poate fi numită cea mai sănătoasă rețetă de tip fast-food.

Prețul unui kebab servit la Divan Express variază între 9 lei și 17 lei
Prețul unui kebab servit la Divan Express variază între 9 lei și 17 lei

Nici un kebab din meniul nostru nu depășește 270 de calorii. O șaorma obișnuită, în România, ajunge la 1000 de calorii sau mai mult. Carnea folosită de noi este cumpărată exclusiv de la carmangerii turcești, din România, și conform rețetei tradiționale este ținută la baiț în lapte timp de 3-4 zile. Un ingredient la care nu am renunțat, totuși, sunt cartofii prăjiți. Dar în fiecare kebab servit de noi sunt doar 4-5 felii de cartof, care asigură o cantitate redusă, de aproximativ 20 de grame, de carbohidrați. Dacă există clienți care nu doresc cartofii pot renunța la ei. Când a fost elaborată rețeta s-a reușit echilibrarea ingredientelor. Deși avem câțiva cartofi prăjiți, există o cantitate mai mare de verdeață. Am reușit astfel să oferim o gamă de specialități sățioase și totodată sigure pentru sănătatea clienților”, a explicat Andrei Iușut.

Prețul unui kebab servit la Divan Express variază între 9 lei și 17 lei. Oferta include kebap cu carne de vită sau pui, fiind disponibilă și o varietate adresată vegetarienilor. Printre ingredientele folosite se numără brânza turcească Kars Gravyeri, halloumi, vinetele coapte, rucola, sosul de trufe negre, avocado sau mierea picantă.

Comentariile sunt închise.