-Legislație

Taxa pe zahăr din Ungaria, un model în UE pentru cum să colectezi mai mulți bani la bugetul de stat

Foto: tvrmoldova.md

În plină pandemie de coronavirus, mai multe state se gândesc cum să aducă bani la buget, astfel că sunt guverne care vor să obțină mai mult de la cetățeni, prin taxe suplimentare, astfel a fost introdusă: taxa pe zahăr. Aceasta nu este un concept nou, ea fiind deja implementată în anumite țări, ca o modalitate de luptă împotriva obezității.

Potrivit zf.ro, Ungaria este dată ca model în Europa de est, iar Polonia îi urmează exemplul. Deja în Spania, bugetul pentru 2021 include și o creştere a TVA pentru băuturi cu zahăr sau îndulcitori. Taxa vizează o majorare de la 10% la 21%.

Guvernele explică această taxare suplimentară ca o grijă pentru sănătatea polulației, nu ca o modalitate exclusivă de a aduce bani la bugetul de stat. Anterior debutului pandemiei, ţări precum Mexic, Franţa sau Ungaria au introdus taxe suplimentare pentru vânzarea de băuturi cu conţinut ridicat de zahăr sau îndulcitori.

Taxa pe sucuri, prezentă și în state din SUA

Taxa pe băuturi carbogazoase a fost aplicată de 8 state din SUA, patria exceselor, mai ales alimentare opt state au aplicat taxa pe băuturi carbogazoase, iar o campanie în acest sens a fost finanţată de Michael Bloomberg, proprietarul trustului media Bloomberg LP.

Taxa pe băuturi îndulcite, introdusă din acest an în Polonia

Și Polonia a impus o taxă pe băuturile îndulcite, care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2021. Totodată, în Marea Britanie, promovarea alimentelor bogate în grăsimi, sare şi zahăr va fi restricţionată la supermarketuri. Ungaria este cea care a făcut primul pas în acest sens în Europa de Est.

Ungaria are taxă pe zahăr din 2011

Încă din 2011 guvernul de la Budapesta a pus în aplicare taxe pentru îmbunătățirea sănătăţii publice. Pachetul conţine taxe suplimentare de 4% nu doar pentru băuturi îndulcite, ci şi pentru băuturi energizante, snacksuri sărate, condimente, conserve de fructe şi produse dulci preambalate.

Eva Martos, directorul general al Institutului Naţional pentru Alimente şi Ştiinţa Nutriţiei din Ungaria, spune că un număr mare de maghiari, peste 20% din total, şi-au redus consumul de junk food, acest lucru datorându-se atât preţurilor mai mari, cât şi companiei publice de informare care a însoţit iniţiativa.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a salutat modelul maghiar, iar suprataxa a avut un impact şi asupra producătorilor de junk food. În 2018, circa 40% dintre aceştia îşi modificaseră reţetele pentru a-şi face produsele mai sănătoase.

Polonia speră să colecteze 684 de milioane de euro la buget

Și în Polonia, de la 1 ianuarie a intrat în vigoare o lege prin care este majorat costul băuturilor cu conţinut ridicat de zahăr şi al celor alcoolice.

Astfel, măsura, ar aduce 684 de milioane de euro la buget. Aceasta a fost propusă de guvern în 2019 cu scopul de a ”promova alegerile sănătoase ale consumatorului“, dar a stârnit critici deoarece aparent ar reprezenta o încălcare a promisiunii guvernului de a nu majora taxele. Guvernul a spus, însă că nu este vorba de o majorare de taxe, ci de un ”nou supliment fiscal”, adică adaugă un cost fix, de 0,50 de zloţi (0,11 euro) la costul unui litru de băutură care conţine zahăr sau îndulcitori. Există, în plus, un cost suplimentar de 0,05 zloţi pe litru pentru fiecare gram de zahăr peste 5 g/100 ml. Veniturile astfel obţinute nu vor intra la bugetul de stat, ci vor merge în sistemul de sănătate publică, a explicat Executivul.

Dozele de suc, scumpiri cu până la 40%

Unul din efectele imediate a fost scumpirea, şi cu până la 40%, a dozelor de Coca-Cola şi Pepsi, spre indignarea polonezilor.

Premierul Mateusz Morawiecki s-a grăbit să explice că printr-o astfel de măsură guvernul nu urmăreşte să strângă mai mulţi bani la buget ci să protejeze sănătatea polonezilor.

”Ar fi posibil ca pentru un buget ca al nostru o jumătate de miliard de zloţi (110 milioane euro) sau un miliard să justifice un scop fiscal?… Zahărul este nesănătos. Majoritatea ţărilor mature au introdus această taxă. Vrem să fim o ţară imatură?“ a declarat oficialul.

Unii producători și-au transformat produsele în suplimente alimentare

Acum, ministerul Sănătăţii verifică practica producătorilor de băuturi de a eticheta siropurile concentrate cu vitamine drept suplimente alimentare pentru a-şi feri produsele de noua taxă, potrivit Bloomberg.

Taxa pe zahăr este de 21% în Spania

În Spania, una dintre cele mai mari economii din zona euro şi din UE, bugetul pentru 2021 include o creştere a TVA pentru băuturi cu zahăr sau îndulcitori. Taxa este majorată de la 10% la 21%.

Planul prevedea inițial şi suprataxarea produselor din lapte, dar în urma dezbaterilor din parlament s-a renunţat la această prevedere, scrie El Pais. Guvernul speră că pachetul complet va aduce la buget 400 de milioane de euro suplimentar în 2020-2021.

Taxă pentru sucuri și ambalaje de plastic – în Italia

Și în Italia este aplicată de la 1 ianuarie 2021 o taxă suplimentară pe băuturi îndulcite, dar şi pe ambalajele din plastic.

Sibeg, îmbuteliator şi distribuitor italian de produse Coca-Cola, a criticat taxele spunând că acestea nu aduc beneficii sănătăţii publice şi nici mediului, ci sunt doar o modalitate de a strânge bani, ”cu un cost uriaş pentru consumatori, muncitori şi companii“.

Un alt exemplu este Portugalia, care a introdus o taxă pe băuturile îndulcite în ianuarie 2017, iar rezultatul este reducerea obezităţii în rândul copiilor, reducerea vânzărilor de băuturi nesănătoase şi forţarea producătorilor de a-şi schimba reţeta în sensul diminuării cantităţii de zahăr.