-AutenticÎn bucătărieTradițional

Trei rețete de prăjituri savuroase cu prune!

Prunele au apărut deja în piețe, iar un desert cu prune poate fi oricând bun de savurat la cafea, la mic dejun, la pachet la birou, seara dacă aveți musafiri sau la un picnic. Iată 3 rețete delicioase pe care le puteți prepara cu ușurință acasă și cu care  îi veți impresiona și pe cei cărora le serviți.

Plăcintă cu prune și nuci

Ingrediente (pentru o tavă cu diametrul 26 cm)
Aluat
1 ou
150 g iaurt gras
75 ml ulei
7 g drojdie proaspată
2 linguri lapte
1 linguriță zahăr
1 linguriță sare
350 g făină
Umplutură
200 g miez nucă
800 g prune curățate de sâmburi
150 g zahăr
1 linguriță scorțișoară
2 lingurițe zahăr vanilat
4 linguri amidon
Ornat
1 gălbenuș
jumătăți de nucă
Preparați aluatul
Într-un castron mic puneți drojdia, zahărul și laptele călduț, amestecați bine. Lăsați câteva minute drojdia să acționeze.
Într-un castron mare puneți făina amestecată cu sarea, faceți o gropiță în mijloc. Adăugați oul, iaurtul, uleiul și drojdia activată. Amestecați până obțineti un aluat moale, mătăsos. În funcție de consistența făinii și a iaurtului, e posibil să mai fie nevoie de făină. Împărțiți aluatul în două părți egale, înveliți-le în folie alimentară și lăsați-le la temperatura camerei 15 minute.
Pregătiți umplutura
Încingeți cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti miezul de nucă într-o tavă, dați la cuptor 7-8 minute, până ce nucile miros plăcut. Lăsați-le la răcorit 3 minute, puneți-le într-un prosop și frecați-l între palme să curățați cojițele. Mărunțiți nucile.
Într-un castron puneți prunele tocate, adăugați zahărul, zahărul vanilat, scorțișoara și amidonul. Amestecați, lăsați deoparte.
Întindeți o foaie de aluat și așezați-o în tava de copt. Treceți sucitorul peste tavă “tăiând” marginile. Presărați nucile. Puneți amestecul de prune, nivelați ușor.

Întindeți cealaltă bucată de aluat, fixați-o peste amestecul de prune și sigilați marginile plăcintei. Atenție! La copt, marginile tind să se umfle, lăsând sucul de prune să iasă, ceea ce nu ne dorim! Ungeți plăcinta cu gălbenuș. În mijloc faceți 6 crestături pentru a lăsa aburul să iasă. Pe margini puneți jumătăți de nucă.

Coaceți plăcinta la 180 grade Celsius 40-45 de minute până se rumenește frumos. Acoperiți cu folie de aluminiu marginile. În ultimele 10-15 minute îndepărtați folia să se coacă uniform. Presărați zahăr pudră.

Tartă cu prune caramelizate

Toată lumea care a gustat tarta asta a fost foarte încântată, așa că am avut curaj să o prepar și în public. Vă propun și vouă această tartă minune de care nu vă veți mai sătura!

Ingrediente
Blat
250 g făină
200 g unt
150 g zahăr brun
75 g zahăr alb
4 ouă
1 lingură cacao
250 g migdale
5 g praf de copt
1 1/2 lingurite esență de rom
1 praf sare

Topping
1 kg prune rotunde
200 g zahăr brun
150 ml suc portocale proaspăt
2 lingurițe unt
2 batoane de scortișoară
3 linguri cognac / rom
1 linguriță zahăr vanilat
Preparare
Încingeți cuptorul la 175 grade Celsius, puneti migdalele într-o tavă și dați-le la cuptor până se rumenesc usor și  miros placut. Scoateți-le și lăsați-le să se răceasca complet. Mărunțiți-le și vărsați-le într-un castron peste care adăugati faina, praful de sare, praful de copt și cacao.
Într-un castron amestecați untul la temperatura camerei cu zahărul brun și alb și zahărul vanilat. Adăugați pe rând ouale, amestecând foarte bine după fiecare, apoi adăugați esența de rom. Încorporați mixul de făină și migdale cu un tel.
Ungeți cu unt o formă de tort cu inel detașabil cu diametrul de 24 cm, tapetați fundul formei cu hârtie de  copt. Turnați compozitia în formă și dați la cuptor 35 de minute. Nu uitați de testul scobitorii. Scoateți blatul din cuptor, lăsați-l 10 minute la odihnit. Transferați-l pe un grătar de bucătărie pentru a se răci complet.
Pregătiți un topping care o să vă hăituiască muuult timp de aici încolo, credeți-mă pe cuvânt! Spălați prunele, tăiati-le feliuțe. Stoarceți 2 portocale pentru a obține cam 150 ml de suc.
Într-o tigaie caramelizati zahărul brun, având grijă să nu-l ardeți. Când caramelul are culoarea chihlimbarului, adăugati două lingurițe de unt, lăsați să se topească și turnați (cu grijă să nu vă ardeți) sucul de portocale. Caramelul ferbinte devine tare și lipicios datorită contactului cu sucul de portocale. Amestecați cu o spatulă de lemn; ușor caramelul se va transforma într-un sos delicios. Puneți prunele feliate. Aruncați peste ele zaharul vanilat și batoanele de scorțișoară. Lăsați să fiarbă și să bulbucească până ce prunele se înmoaie puțin (7-10 minute, la foc mediu spre mic). Adăugați cu grijă cognac sau rom, lăsați să se evapore alcoolul. Stingeți aragazul și minunați-vă de culoarea topping-ului!

Cât timp acesta e fierbinte, însiropați blatul răcit folosind numai jumătate din sos. Așezați feliile de prune peste blat, cât de frumos puteți, adică… mai ciufulit pentru un aspect rustic. Deasupra, puneți batoanele de scorțișoară. Lăsați tarta la însiropat două ore. Luați o farfurie, presărați câteva migdale tocate și așezați o felie. Puneți un glob de înghețată de migdale și nuci caramelizate sau, dacă nu aveți așa ceva (găsiți însă rețeta pe blogul meu) de vanilie. Turnați peste ea din sosul rămas.

Tartă cu prune și fistic

Probabil că nu este cea mai obișnuită combinație cea de prune și fistic, dar vă asigur că merită încercarea, este deosebit de savuroasă și vă va plăcea de la prima înghițitură! O puteți preapara tarta într-o formă  cu diametrul de 25 cm, eu am pregătit-o într-o formă pătrată pentru că mi s-a părut mai interesantă.

Ingrediente (pentru o tavă cu diametrul 25 cm)
Blat
220 g făină
110 g unt rece 82% grăsime
1 praf sare
3-4 linguri apă rece

Umplutură
70 g unt moale
70 g zahăr
2 ouă
50 g faină
70 g făină migdale
70 g fistic măcinat
1 linguriță praf de copt
1 linguriță extract de vanilie
350 g prune +2 lingurițe zahăr

Pregătiți aluatul
Într-un robot de bucătărie puneți făina, untul rece (tăiat cubulețe și tinut în prealabil la congelator 20 de minute ), zahărul și sarea. Porniți robotul și amestecați totul până obțineti firmituri de aluat. Adăugați treptat apa, până ce aluatul formează niște “cocoloașe”. Strângeți ușor de tot aluatul, aplatizați-l cu mâna. Înveliți-l în folie alimentară și dați-l la frigider o oră.
Încingeți cuptorul la 180 grade Celsius.

Pregătiți umplutura
Într-un castron amestecați untul moale cu zahărul să obțineți o cremă fină. Adăugați pe rând ouăle, amestecând bine după fiecare. Adaugați făina, făina de migdale, fisticul măcinat, praful de copt și extractul de vanilie, încorporând bine.

Scoateți aluatul de la frigider, înfăinați blatul de lucru. Cu un sucitor întindeți-l în foaie subțire. Transferați-l în formă de tartă și înțepați-l din loc în loc cu o furculiță. Puneți umplutura de fistic, nivelați cu o spatulă.

Curățati de sâmburi prunele, tăiați-le în jumătăți. Peste umplutură, așezați jumătatile de prune cât mai apropiate. Pe deasupra presărați zaharul și iar puțin fistic tocat. Așezați forma de tartă în tava mare a aragazului. În caz că sucul prunelor va iesi din tartă, tava e chiar dedesubt și nu veți avea supriza să se împrăștie sucul în tot cuptorul. Dați tarta la cuptorul încins 40-50 de minute până ce prunele sunt coapte. Repet, în timpul coacerii, e posibil ca sucul prunelor să iasă afară din tartă. Nu e grav dacă prunele își mai schimbă puțin forma. Gustul e minunat! Lăsați tarta să se răcească complet. Feliați după dorință.