De la alțiiÎn bucătărie

TURMERICUL – Condimentul cu peste 500 de beneficii recomandat de Chef Maria Burlacu

Turmericul este considerat cel mai puternic condiment cu efect antioxidant natural și are multiple beneficii pentru sănătate. Este extras din rădăcina plantei Curcuma Ionga, plantă ce este întrebuinţată des în alimentaţie pentru gustul intens, dar și pentru efectul profilactic. SUPER-HRANA.RO vă sugerează rețete cu turmeric delicioase și sănătoase!

Cum folosim turmericul

Iată câteva sugestii de utilizare a turmericului în bucătărie:

  • în mâncărurile de linte sau năut;
  • adăugat în mâncărurile cu tentă asiatică;
  • în sosurile cu carne de pui din bucătăria indiană;
  • în condimentarea supelor-cremă (de dovleac, de conopidă, de broccoli, de ciuperci);
  • în smoothie-uri din fructe (mango, combinații cu banane, căpșuni și kiwi);
  • în marinate pentru carne de vită sau porc la grătar;
  • la ouă ochiuri și omlete;
  • la mâncăruri cu legume, ghiveci sau legume la abur.

Cum acţionează turmericul

Turmericul face parte din aceeaşi familie cu ghimbirul, provine din India şi este des întâlnit în bucătăriile asiatice cunoscut şi sub denumirea de şofran indian datorită intensităţii culorii. Conţinutul bogat de curcuminoide face din turmeric planta cu cele mai puternice proprietăţi antioxidante, neutralizează efectele radicalilor liberi şi apără organismul de bacterii și virusuri.

“Eu personal îl recomand şi am încercat să îl integrez în reţete şi alimentaţie pentru ca are multe beneficii, din studiile efectuate, s-a demonstrat că are până la 500 de beneficii. S-a constatat că este un bun antioxidant, un puternic antiinflamator, ajută la reducerea colesterolului, ajută şi în tratarea bolilor de inimă şi poate reduce inflamaţiile associate cu astm. Creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, reduce durerea cauzată de artrită”, a declarat pentru SUPER-HRANA.RO Chef Maria Burlacu, de la restaurantul Chef’s Experience.

Rețete cu turmeric

Turmericul în general are un gust amărui, de citrice şi trebuie asociat cu alte preparate, nu trebuie consumat în cantităţi mari deoarece are un gust intens.

“Îl puteţi asocia cu peşte, alături de o reducţie de vin alb demisec, sare, piper, cu foarte puţină smântână de gătit şi zeamă de lime, alături de coajă. Se fierb la foc mic şi se obţine un sos care este foarte gustos si light, dar care schimbă cu adevărat gustul mâncării. Puteţi de asemenea să îl asociaţi cu orez, oricare sortiment de orez, îl reduceţi într-o cantitate de 200 de ml de lapte, o linguriţă de turmeric şi amestecaţi. Obţineţi un gust pătrunzător” a mărturisit Maria Burlacu, bucătar specialist în restaurantul Chef’s Experience.

Turmericul, condiment-medicament

  • Îmbunătăţeşte activitatea ficatului datorită efectelor de a detoxifia chimicalele xenobiotice;
  • Este un protector cardiovascular  deoarece este capabil să prevină oxidarea colesterolului;
  • Poate creşte nivelul unei proteine ce are un rol important pentru sistemul imunitar numită Peptida Antimicrobiană Catelicidina, cunoscută şi pentru efectul de prevenire a  infecţiilor;
  • Consumat alături de miere (o linguriță de miere combinată cu o linguriță de praf de turmeric) ajută la slăbit și luptă împotriva celulitei.

Citește și Cele mai folosite sosuri și condimente în 2016

Text: Camelia Diaconu