Ce și cum cumpărămHrana pe secțiuniÎn spatele eticheteiSpecial

Un client acuză: ciuperci Pleurotus din Ungaria vândute la standul cu produse românești din Kaufland Mărăști din Cluj

Pachete cu ciuperci Pleurotus vândute în hypermarketul Kaufland din cartierul clujean Mărăști, importate din Ungaria, ar fi comercializate la raionul de produse… românești! Acuzația îi aparține unui client care a imortalizat situația într-o fotografie devenită virală.

”La Kauflandul din Mărăști sunt puse în vânzare ciuperci din Ungaria sub marcă românească. Poza e făcută în 25.08.2015 ora 19.00 Am mai gasit astfel de cazuri și la alte produse spre exemplu paste. Cred că e o problemă mare luând în considerare publicitatea pe care o face Kauflandul cu așa numita “promovare” a produselor românești”, a scris Vasile Trifan, autorul fotografiei, publicației locale stiridecluj.ro

Etichetă cu steagul românesc

În imagine se vede foarte clar eticheta produsului, „Ciuperci Pleurotus” pe care e menționată proveniența, Ungaria, și chiar datele de identificare ale distribuitorului maghiar. În schimb, pe eticheta cu prețul, de la raft, ca țară de proveniență este trecută România.

Mai mult, în partea dreapta a pozei se poate observa alt pachet identic cu ciuperci, pe ambalajul căruia se distinge parțial, o emblemă de tip „Fabricat în România” cu tricolorul românesc.

646x404

 

Situația este scandaloasă întrucât autoritățile române încearcă să impună comercianților să vândă un procent mai mare de produse alimentare autohtone.

Super-Hrana.ro v-a relatat în a doua jumătate a lunii septembrie povestea cultivatorului de ciuperci Pleurotus Radu Ovidiu, din Parhova. Bărbatul comercializează ciupercile în piața Obor din Capitală, ca produs specific sezonului de toamnă, în situația sa fiind un număr mult mai mare de mici sau mari producători autohtoni, pe tot cuprinsul țării.

În județul Cluj, de exemplu, cea mai cunoscută cultivatoare de Pleurotus, se numește Augusta Mureșan. Astfel, devine greu de înțeles de ce un brand atât de cunoscut, precum Kaufland ar induce în eroare clienții printr-o metodă atât de penibilă, în condițiile în care, mai grav, județul Cluj nu duce lipsă de producători locali de Pleurotus.

Metodele de inducere în eroare prin folosirea siglei „Produs în România” v-au fost relatate, de asemenea de Super-Hrana.ro Patroana companiei care produce cunoscutul Magiun de Topoloveni, Bibiana Stanciulov, acuza această practică, explicând că există produse de import sau alimente cu ingrediente de import care sunt ambalate sau procesate în România, eticheta cu pricina fiind atașată ulterior cu scopul de a păcăli clienții că pot achiziționa un produs autohton.

Așadar, mare atenție la etichetă! Chiar dacă alimentele sunt de bună calitate nici un cumpărător nu merită să fie păcălit.

foto: stiridecluj.ro

Citește și:

Clienți păcăliți cu etichete înșelătoare! Sigla „Produs în România”, folosită pe produse de import. Un producător autohton dă totul în vileag

Ciupercile Pleurotus, numai bune de pus în zacuscă sau la murat, întregesc gustul toamnei