-Afaceri mari și miciNou pe piață

Veste bună pentru culturişti sau cei care vor un energizant natural! Un supliment alimentar din zer va fi produs şi în România

Gama suplimentelor alimentare energizante din România urmează să se îmbogăţească cu un nou produs pe bază de zer. Compania Meotis din Covasna are experienţă de peste două decenii în domeniul lactatelor şi după un an de cercetare este pe punctul de a obţine brevetul de invenţie. Suplimentul alimentar pe bază de zer este destinat sportivilor, practicanţi de culturism, fitness şi nu numai, precum şi persoanelor care duc o viaţă activă, dar nu urmează un plan alimentar echilibrat.

descărcare
Băutura energizantă va fi pe bază de zer din brânză de vaci

 

Fabrica de lactate Meotis activează pe piaţa românească a produselor obţinute din prelucrarea laptelui de vacă încă din 1994. Cu o experienţă de peste 20 de ani, specialiştii de la Meotis şi-au dat seama că, în urma procesului de obţinere a produselor lactate rămâne un produs secundar – zerul care este destul de greu de valorificat. Aşa s-a născut ideea inedită de a produce o băutură, iniţial răcoritoare, în care ingredientul principal folosit să fie zerul.

Zerul era aruncat sau vândut crescătorilor de vite

“Ideea a pornit de la faptul că, zerul rezultat în urma prelucrării laptelui era foarte greu de valorificat, o parte reuşeam să-l vindem celor care se ocupă cu creşterea vacilor de lapte, iar cea mai mare parte îl aruncam. Aşa ne-am gândit că, în loc să irosim un produs bun, mai bine l-am valorifica. Ne-am gândit cum să creştem cifra de afaceri fără să umblăm la producţie. Ne-am tot gândit ce am putea face din zer şi ne-au trecut prin minte o sumedenie de idei. Gândindu-ne la o soluţie ne-a venit ideea de a face un supliment alimentar, o băutură pe bază de zer”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Bako Zoltan, managerul fabricii de lactate Meotis.

Investiţie în cercetare de 50.000 lei

Managerii companiei Meotis au purtat mai multe discuţii cu cei de la ICECHIM Bucureşti. Costurile totale pentru a obţine această băutură s-au ridicat la 50.000 lei, din care 45.000 lei au venit de la Guvernul României şi restul de 5.000 lei a fost contribuţia companiei Meotis.

zer
Compania obține zerul din prelucrarea lactatelor

 

“Ne-am întâlnit cu cei de la Institutul de Bioresurse Alimentare, cu care mai colaborasem şi în trecut. Am demarat discuşiile, după care ne-au făcut cunoştinţă cu cercetătorii de la ICECHIM Bucureşti şi de la o discuţie la alta ma decis să demarăm proiectul. În acea perioadă Guvernul României sprijinea cercetarea şi împreună am reuşit să primim o finanţare de 45.000 lei pentru a face băutura pe bază de zer. Contribuţia noastră a fost de 5.000 lei. Investiţia totală pentru realizarea acestui proiect s-a ridicat la 50.000 lei. Toată perioada de cercetare a durat undeva la peste un an, până când cei de la ICECHIM au reuşit să stabilească ce cantităţi de ingrediente vor fi incluse în reţeta băuturii”, a adăugat Bako Zoltan.

Energizant 100% natural

Cei de la compania Meotis nu şi-au dorit doar un produs prin intermediul căruia să valorifice zerul rezultat în urma procesării laptelui, ci au vrut să scoată pe piaţă o alternativă sănătoasă la energizantele care conţin tot felul de ingrediente obţinute în mod artificial şi care ar putea avea o serie de efecte nocive asupra sănătăţii.

“Avem reţeta de fabricaţie şi urmează să primim şi brevetul de invenţie. Acum trebuie să investim într-o linie de producţie, pentru că ceea ce am produs până acum a fost mai mult o producţie de laborator, experimentală. Energizantul pe care urmează să-l producem are la bază doar ingrediente naturale, folosim ca îndulcitor doar fructoza, iar termenul de valabilitate nu o să fie foarte lung, pentru că nu folosim conservanţi, ci vom aplica un proces de pasteurizare-termizare”, ne-a explicat Bako Zoltan.

Băutură recomandată sportivilor

Datorită conţinutului bogat de vitamine şi minerale ce se regăseşte în zer, această băutură se adresează în mod special sportivilor. “Zerul este un produs cu o compoziţie nutritivă foarte valoroasă. Când vorbesc despre zer oamenii se gândesc la un subprodus al laptelui folosit de obicei în zootehnie, la creşterea animalelor. Ceea ce noi ne dorim să aducem pe piaţa românească a energizantelor este o băutură naturală, revigorantă, dar noi ne-am gândit la sportivi în primul rând, deoarece conţine foarte multe vitamine şi săruri minerale. Sportivii, prin efortul fizic pe care îl fac zilnic şi prin traspiraţie elimină foarte multe săruri minerale, iar această băutură are rolul de a echilibra cantităţile necesare bunei funcţionări a organismului”, ne-a explicat Zoltan.

Lansarea, programată la finalul anului sau în 2016

Managerul companiei Meotis ne-a spus că produsul nu este încă disponibil pe piaţă, iar numele va fi dezvăluit la lansarea oficială, care va avea loc cel mai probabil la sfârşitul acestui an, sau la începutul anului viitor, în funcţie de cum reuşesc să-şi mobilizeze resursele financiare pentru investiția în lina de ambalare.

Activează din 1994 în judeţul Covasna

“Din 1994 am început procesarea laptelui, suntem o companie mică, nu am fost prea mari nici în trecut şi nici acum nu ne-am dezvoltat prea mult de la momentul în care am intrat pe piaţa lactatelor. Au fost perioade în care am prelucrat şi 6.000 litri de lapte de vacă pe zi, dar acum producţia de lactate a mai scăzut, în special din cauza faptului că, noi suntem o companie care activează la nivel local, astfel produsele noastre se pot găsi doar la nivelul judeţului Covasna. Pentru producătorii atohtoni, piaţa lactatelor este în cădere liberă. Încercăm tot timpul să ne reinventăm pentru o clientelă cât mai fidelă”, a mai spus pentru Super-Hrana.ro Bako Zoltan, managerul fabricii de lactate Meotis.

Foto: livestrong.com