EMISIUNE RTVHrana ca stil de viațăSpecialVideo

VIDEO: Recomandarea alergologului – nu cumpărati alimente ambalate în pungi de plastic

Alergiile sunt din ce în ce mai frecvente, în special în rândul copiilor. Până la vârsta de trei ani, copilul poate deveni alergic doar ca urmare a ceea ce mănâncă sau ceea ce bea. Uneori, fără să stii , chiar tu poti deveni responsabil de alergia copilului tău, când alegi să îi cumperi dulciuri ambalate sau snacksuri din supermarket. Vorbim de orice forma de biscuiţi sau cornuri în celofan sau staniol, pufuleti, pufarin, sticksuri, cereale pentru micul dejun, toate ambalate în punga. Pâinea feliată si deci ambalată, precipita şi ea instalarea alergiei la acarieni, în special la copiii care au acasă o camera incarcata, cu multe jucarii de plus, cu cărţi, acoperite de praf. Decât să îti expui copilul la astfel de afecţiuni, cel mai indicat ar fi sa renunţi la dulciurile din supermarket, inlocuindu-le cu cele făcute acasă.

Pentru a afla care sunt cauzele alergiilor alimentare, dar şi ce alimente nu sunt indicate femeilor alergice si care se pregătesc să devină mame, Super-Hrana a stat de vorbă cu medicul Celina Stafie, specialist alergolog.

Simptomatologia specifică unei alergii

Pentru a-ţi da seama dacă copilul tău manifestă o anumită alergie, trebuie să urmăreşti dacă nu cumva cel mic prezintă o urticarie pe piele, strănută destul de des, îi curge nasul sau i se înfundă nasul seara.

”Pentru a evita alergiile alimentare , ar trebui să ne dăm seama că avem un copil alergic. Părinţii ar trebui să observe lucrul acesta. Cum ştim ca avem un copil alergic? Putem porni de la o simpla observaţie – dacă copilul nostru este mai bolnav decât noi, părinţii,- raceste mai des, sau are intolerante alimentare multiple, atunci este posibil să fie alergic.

Alergia se poate manifesta la nivel cutanat, adică sub formă de urticarie, o erupţie, sau blânde mari, care îi provocă mâncărimi, sau se poate manifesta respirator. Copilul strănută de mai multe ori, îi curge nasul şi îl mănâncă, sau pur şi simplu începe sa i se infunde nasul în timpul somnului, impiedicandu-l sa doarma. In cazuri mai avansate, poate să facă crize de astm, cu senzaţie de lipsa de aer şi să se inaduse. Toate aceste simptome pot apărea din cauza unor alimente şi nu numai.Daca până la trei ani, doar alimentul îl poate alergiza pe copil, după vârsta de 3 ani, intervin alergenii din afară, polenul. Nu are rost să acuzăm polenul şi poluarea până la vârsta de 3 ani, ci doar ce ii dam de mâncare copilului”, a declarat pentru Super-Hrana medicul Celina Stafie, specialist alergolog.

alergii-alimentare-celina-stafie

Mamele alergice nu trebuie să consume lapte de vacă, peşte, nuci şi fructe cu puf

Pentru a evita transmiterea alergiei de la mamă la făt, cel mai bine este ca viitoarea mămică să evite să consume o serie de alimente ce pot transmite alergia celui mic,chiar din viaţa intrauterina.

”Există 6 grupe de alimente pe care trebuie să le evite o mama care se cunoaşte alergică, pe parcursul sarcinii şi al alaptarii, astfel încât să nu alergizeze superior copilul. Vorbim aici despre consumul de laptele de vacă, produse pe baza de soia(soia, mustar, maioneza de comert, mezeluri), peştele şi fructele de mare, nucile( alune, arahide, caju), glutenul din faină si tot ce înseamnă fructe acoperit cu puf (kiwi, căpşuni, zmeură, piersici). Pentru mamele care sunt alergice, acestea sunt considerate alimente de evitat, tocmai pentru a evita transmiterea alergiei şi la copil”, recomandă specialistul alergolog.

Nu cumpărati alimente ambalate în pungi de plastic

Medicul specialist le recomandă tuturor părinţilor să evite achiziţionarea de produse alimentare pe bază de cereale, ce sunt ambalate în pungi de plastic.

”Părinţi, nu mai cumpăraţi pâine feliată. Cumparati pâine neambalata, biscuiţi vrac, sau coaceti în casa. Tot ce înseamnă produs de panificatie fabricat din cereale de tipul: grâu, orz, ovăz, porumb, secară, dacă sunt ţinute în punga de plastic, poate „transpira”, grabind instalarea alergiei la acarieni, nişte microorganisme nevertebrate care sunt inrudite cu gândacul de bucătărie”, atrage atenţia alergologul.

Interesant este următorul fapt: putem identifica şi un profil de ”copil alergic modern”. Vorbim de copilul care stă într-o cameră incarcata, cu cărţi, jucarii, computer, cu mult praf de casă şi care mănâncă alimente depozitate în pungi de plastic. Recomand ca pachetelul pentru grădiniţa sau şcoala sa conţină „alimente de casa”, şi nu pachet de biscuiţi, sau corn, pâine feliata, cumparate din magazin. Pentru depozitarea acasă a painii, cel mai sigur este ambalajul de hărtie sau carton, precum si cel textil natural, aşa cum este bumbacul, şi nu punga de plastic”, a declarat pentru Super-Hrana medicul Celina Stafie, specialist alergolog.