Afaceri mari și miciHrana pe secțiuni

Vine criza cafelei! El Niño face praf la anul plantațiile din Columbia

Seceta gravă, cauzată de fenomenul El Niño, îi îngrijorează la maximum pe producătorii de cafea din Nariño, regiunea Anzilor columbieni din care provine una dintre cele mai bune cafele din lume. Pe numele său oficial „Oscilația Sudică El Niño”, el generează anomalii climatice în zona tropicală sudică, cu efecte mai mult sau mai puțin importante pe întreaga planetă.

Cultivatorii sunt disperați

„Riscăm să ne pierdem recoltele. Suntem cu toții, noi cultivatorii de aici, absolut disperați”, a declarat pentru AFP Raul Fajardo, producător de cafea din La Tola, lângă El Tambo, o localitate situată la 1.800 de metri deasupra nivelului mării și la 460 km de San Juan de Pasto, capitala departamentului Nariño (sud-vestul Columbiei).

Raul Fajardo cultivă patru hectare de cafea, cu origine controlată și e mândru că produce „una dintre cele mai bune cafele din Columbia”. Trist, el explică faptul că lipsa de apă a „stresat” plantele, care au înflorit mai mult decât de obicei. Ceea ce ar însemna că ar putea obține o recoltă excepțională.

cultivator cafea

Dar numai și numai dacă va ploua. Ceea ce, după previziunile meteorologilor, n-o să se întâmple. „Deja nu plouă de cinci luni și prognozele spun că seceta va mai dura încă vreo cinci în plus. Asta ne omoară.”

„Avem mai multe ore de expunere la soare față de alți cultivatori, iar asta face să avem în boabe o concentrație mai bune de zaharuri”, completează un cultivator vecin, Eduardo Salas. Dar condițiile climatice s-au schimbat și complică viața cultivatorilor. După toate probabilitățile, seceta chiar se va agrava, începând din decembrie, și va dura, din cauza lui El Niño, până în iunie.

Deficit de precipitații de 60%

„Ce-i mai rău de-abia urmează. Lunile critice vor fi decembrie, ianuarie și februarie”, a avertizat Ministrul Mediului, Gabriel Vallejo. Potrivit Institutului de Hidrologie, Meteorologie și Studii de Mediu (Ideam), deficitul de precipitații a atins 60% în anumite regiuni, inclusiv în regiunea andină a țării.

„Suntem foarte afectați de această lungă vară”, spune Gilberto Diaz, care cultivă de 30 de ani cafea în El Tambo. „Pe la noi nu sunt decât plantații mici, de câteva hectare. Totul e artizanal. Nu există sisteme de irigații, aducem apa din torente, și nu e foarte multă.”

La fel spune și Nuri Diaz, o altă vecină, una dintre numeroasele cultivatoare de cafea din Nariño. „Dacă nu plouă, va fi dezastru anul ăsta”, spune ea. Ca și celelalte cultivatoare, ea face totul: seamănă, fertilizează, recoltează, spală și usucă boabele, le ambalează și le comercializează. „Cafeaua înseamnă sclavie”, crede Diez Mayerli, o altă producătoare, care e și ea conștientă, ca și vecinele și vecinii ei, că „la țară nu mai există niciun viitor.” Iar Raul Fajardo o aprobă: „Tinerii nici nu vor să audă. Puțini rămân, aproape toți pleacă în orașele mari.”

Peste tot în jur, culturile ilegale de coca, materia primă a cocainei, strălucesc printre cele de cafea ca niște covoare de smarald. Să cultivi cafea e mult mai puțin rentabil decât să fii „cocalero” (cultivator de coca). Dar măcar e mult mai puțin riscant. „Cu cafeaua, de-abia recuperăm ce-am investit, dar măcar trăim liniștiți”, trage concluzia Vladimir España, privind gânditor la modesta lui plantație El Cidral.

Foto: myparisianlife.comnecessaryjourney.blogspot.com