AutenticCe și cum cumpărămHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniÎn spatele etichetei

Wasabi din comerț este de fapt un amestec de hrean, muștar și colorant! Adevăratul condiment își pierde aroma la 15 minute după ce e procesat

Wasabi este un condiment foarte iute și aromat specific bucătăriei japoneze. Din păcate pentru împătimiții condimentelor asiatice, wasabi-ul din comerț este unul fals fără nici o legătură cu adevărata plantă numită și hrean japonez, mai exact wasabia japonica. Este foarte posibil să nu fi gustat niciodată condimentul ci o pastă de hrean obișnuit, cu muștar și colorant verde.

Cultură de wasabi în Japonia
Cultură de wasabi în Japonia

 

Wasabi-ul autentic se găsește foarte rar și în țara de origine, Japonia. Planta, numită științific wasabia japonica, cunoscută și ca hrean japonez mai este cultivată și în China, Taiwan, Noua Zeelandă, Australia sau America de Nord. Alte țări, aceeași situație.

Materie primă din rădăcina plantei

Rădăcina plantei este partea utilizată pentru obținerea puternicului condiment, iar substanța responsabilă este izotiocianatul de alil. Acest compus este extrem de voatil și din momentul când rădăcina este tăiată sau dată pe răzătoare, se pierde în aproximativ 15 minute.

De când este răzuit, wasabi își păstrează aroma 15 minute
De când este răzuit, wasabi își păstrează aroma 15 minute

 

Este unul dintre motivele pentru care producătorii au găsit ca substitut, amestecul de hrean obișnuit, semințe de muștar și colorant alimentar verde. Cultivarea wasabi-ului este destul de riguroasă, întrucât planta se dezvoltă mai greu decât hreanul normal, iar procesarea trebuie făcută în condiții speciale pentru a conserva aroma. În aceste condiții, din cauza costurilor mari de producție, wasabi-ul original este foarte scump și rar.

Japonia importă din… China!

Wasabi este atât de rar până și în Japonia, încât niponii importă materie primă din China sau Taiwan. Producătorii care vând produsul autentic, îl ambalează în vid, recomandarea pentru consumatori fiind să fie folosit cât mai repede după desigilare.

Și bucătarii niponi care folosesc condimentul pentru sushi îl așează între pește și orez pentru a fi mai ferit și astfel să își păstreze savoarea mai mult timp.

 

 

Hon wasabi – semnul că produsul e original

Producătorii care comercializează wasabi autentic vând produsul cu specificația „hon-wasabi!, adică wasabi original. Practic, așa poate fi deosebit de înlocuitori.

Originalul are alt gust

Gustul condimentului original este mult mai vegetal spre deosebire de iuțenia hreanului folosit ca înlocuitor. Este intens și iute, dar nu lasă senzația de arsură după ce este consumat.
În Japonia, frunzele de wasai sunt utilizate de asemenea ca aliment, fiind serite murate în oțet sau saramură, crude sau uscate sub formă de chips-uri.

Foto: wikipedia.org, bestherbalhealth.com