Hrana ca stil de viață

Zece alimente care induc somnul şi zece alimente care-l alungă

Alimentația prezintă o importanță deosebită în profilaxia și tratamentul insomniei și este esențial să se descopere și să se evite alimentele care o favorizează, susțin nutriționiștii.

Insomnia reprezintă incapacitatea unei persoane de a adormi sau de a-și menține somnul pe o perioadă de câteva ore și are cauze multiple: prezența unei patologii, viața stresantă, consumul excesiv de cofeină sau alcool, regimul de viață dezordonat, dependența de droguri.

Zece tipuri de alimente care ajută la inducerea somnului

 1. zarzavaturile
 2. legumele cu frunze verzi
 3. cerealele integrale
 4. ciupercile de toate felurile
 5. fructele
 6. semințele
 7. busuiocul
 8. laptele degresat
 9. salata verde
 10. peștele

Potrivit nutriționistul Lygia Alexandrescu, sucul de la salată amestecat cu zeamă de lămâie poate fi o băutură delicioasă, care induce în mod efectiv somnul.

Zece alimente și substanțe care trebuie evitate de către persoanele afectate de insomnie

 1. cafeaua
 2. ceaiul negru
 3. esențele de cola
 4. alcoolul
 5. nicotina
 6. ciocolata
 7. alimentele condimentate
 8. alimentele conservate
 9. sarea
 10. zahărul

”Sensibilitatea la aceste stimulente variază de la o persoană la alta, astfel încât există persoane care ingerează o cantitate nesemnificativă de ciocolată sau de cafea chiar decofeinizată și care nu pot dormi. Alcoolul, de asemenea, este o substanță care afectează calitatea și durata somnului”, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu. Ea recomandă să se evite mesele copioase, bogate în proteine, seara la ore târzii.