Legislație

Legea laptelui 2020: Ce condiții vor trebui să respecte producătorii români!

Legea Laptelui 2020: reguli noi pentru comercializarea laptelui și produselor lactate pe piața din România. Un proiect legislativ pentru înființarea Registrului Laptelui a fost inițiat în Parlamentul României de către 40 de deputați și senatori PSD. Aflat în procedură de consultare până pe 1 mai, actul normativ vizează înregistrarea laptelui și a lactatelor înainte de punerea lor pe piață pentru a se evita comercializarea produselor care nu sunt obținute din lapte, ci din grăsimi vegetale sau alte ingrediente.

Inițiativa legislativă prevede măsuri similare cu cele din proiectul pentru Legea Laptelui pe care Petre Daea l-a inițiat când era ministru. Actul normativ elaborat la acel moment la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu a fost transmis ulterior în Parlament, însă acum parlamentarii PSD au făcut acest pas prin care actul normativ va fi obligatoriu supus procedurii legislative și, în final, supus votului din plenul Camerei Deputaților, for decizional.

De subliniat că prevederile prezentei legi nu se aplică micilor producători, adică ”producătorilor agricoli, persoane fizice ce obțin produse agricole în propria fermă/gospodărie, care depășesc necesarul de consum propriu și sunt destinate vânzării pe piață, în condițiile Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare”.

Iată care sunt cele mai importante prevederi din proiectul pentru Legea Laptelui 2020:

  • Se înființează Registrul Laptelui în cadrul direcției tehnice de specialitate din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Registrul Laptelui este un document conceput în format electronic, care se actualizează permanent și poate fi consultat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
  • Înscrierea în Registrul Laptelui se face cu cel puțin 30 de zile înaintea începerii comercializării laptelui de consum sau produselor lactate. Prin excepție, operatorii economici care desfășoară activități în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, destinate comercializării, înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi, înscriu produsele în Registrul Laptelui, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Laptele de consum, produsele lactate și ambalajele aflate în stoc înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi pot fi comercializate cui elementele de identificare marcate inițial până la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
  • Pentru înscrierea în Registrul Laptelui operatorii economiciu transmit la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, următoarele informații:

a) numele operatorului economic
b) numărul autorizației sanitare veterinare de funcționare emisă de ANSVSA
c) numele produsului

  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea informațiilor prevăzute la art.6, înscrie laptele sau produsul lactat în Registrul Laptelui și comunică operatorului economic numărul de înregistrare în Registrul Laptelui.
  • În urma înscrierii, operatorul economic este obligat să inscripționeze numărul de înregistrare din Registrul Laptelui pe eticheta produsului. Numărul de înregistrare se înscrie în centrul unui dreptunghi, alb-roșu, precedat de sintagma Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
  • Fabricarea și ambalarea produselor pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale se procesează în partida separată față de lapte și produse lactate. Produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale se comercializează într-un spațiu bine delimitat față de lapte și produse lactate, cu atenționare explicită către cumpărător a conținutului acestor produse. Aceleași prevederi se vor aplica și vânzării produselor pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale comercializate vrac, precum și mâncărurilor, produselor de patiserie, pizzerie, fast-food și cofetărie, a produselor culinare din alimentația publică, la producerea cărora s-au utilizat astfel de ingrediente
  • Produsele alimentare definite în prezenta lege, ce au în compoziție ca ingrediente grăsimi vegetale se etichetează explicit cu privire la existența acestora în produs. La punctele de vânzare a acestora se vor atenționa consumatorii cu privire la existența și denumirea produsului alimentar propus spre vânzare.
  • Modul de înscriere în Registrul Laptelui a operatorilor economici și de gestionare a acestuia se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, se arată în proiectul de lege adoptat de Parlament.

Sancțiunile prevăzute în cadrul proiectului normativ vor fi aplicate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și ajung la 50.000 de lei și suspendarea autorizației timp de 30 de zile. Dacă abaterea este repetată de 2 ori, producătorul ăși pierde autorizația și i se interzice prelucrarea/procesarea/producția timp de 10 ani.