-Ce și cum cumpărămLegislație

Salinate de Turda, un nou produs românesc atestat la nivel european

”Salinate de Turda – IGP” , produs românesc recunoscut la nivel european

Salinate de Turda – IGP este un nou produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european. În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, vineri – 3 noiembrie, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2452 al Comisiei din 26 octombrie de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP), ”Salinate de Turda – IGP”.

Denumirea produsului ”Salinate de Turda – IGP” a dobândit protecția pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată (IGP) în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare, potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Este al treisprezecelea produs românesc recunoscu, astfel, la nivel european.

Citiți și: Pâinea de Pecica este, de astăzi, un produs recunoscut și protejat la nivelul UE!

Salinate de Turda – IGP este un produs recunoscut la nivel european

Salinate de Turda – IGP este un preparat de carne, fiind un produs afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală (numită popular în zonă ”mărătoare” sau ”murătoare”), în amestec cu mixul de condimente, zaharuri și culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esență tare (fag), a următoarelor piese anatomice ale carcasei de porc: ceafă, cotlet, piept și pulpă, urmată de o etapă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.

”Astfel, Salinate de Turda – IGP se alătură celor 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată), Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată), Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată), Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată), Plăcintă dobrogeană (Indicație Geografică Protejată) și Pită de Pecica (Indicație Geografică Protejată). În prezent, România mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobândirea protecției Indicației Geografice Protejate – Batog deltaic de sturion și Babic de Buzău, iar în faza de opoziție europeană, pentru dobândirea protecției Specialitate Tradițională Garantată – Sardeluță marinată”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

”Salinate de Turda – IGP”, al treisprezecelea produs românesc recunoscut la nivel european (foto: clujcapitala.ro)

Citiți și: Cum este promovat Salamul de Sibiu la nivel european

Potrivit informării Ministerului Agriculturii, indicația geografică protejată (IGP) evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

Salinate de Turda – IGP se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă și anume: ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc.

”Produsul Salinate de Turda -IGP este prezentat ambalat sau ca bucăți întregi sau feliate. Toate etapele specifice procesului de producție pentru obținerea produsului ”Salinate de Turda -IGP” se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda și comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș, din județul Cluj. Procesul de producție a produsului ”Salinate de Turda -IGP” cuprinde următoarele etape specifice: pregătirea materiilor prime/a ingredientelor, tranșare, dezosare și alegerea cărnii, sărare umedă cu saramură naturală („mărătoare”) din aria geografică, condimentare, maturare timp de 5-7 zile, afumare cu lemn de esență tare (rumeguș de fag), uscare timp de 20-28 de zile. ”Salinate de Turda -IGP” este un produs din Clasa 1.2. Produse din carne (preparate, sărate, afumate etc.) din anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr.668/2014 al Comisiei”, mai arată ministerul de resort.

Citiți și: Cârnații de Pleșcoi își caută recunoașterea în UE: O asociație formată din șase firme a depus caietul de sarcini ce va pleca la Bruxelles

Ingrediente – din ce se produce Salinate de Turda:

  • Carcasă de porc proaspătă/refrigerată sau congelată care provine de la animale sănătoase, sacrificate în condițiile prevăzute de lege, tranșată și dezosată în cele 4 părți anatomice;
  • ”Mărătoarea” (sau ”Murătoarea”) este o soluție salină (saramură), omogenă, existentă, în mod natural în județul Cluj;
  • Mix de condimente (sare, muștar, ienupăr, piper, frunze de dafin, usturoi, ienibahar, scorțișoară), zaharuri, culturi lactice (starter), potrivit MADR.

Legătura produselor din carne Salinate de Turda-IGP cu regiunea de producție rezultă din îndelungata tradiție a locuitorilor din zonă, folosind metoda de conservare prin saramurarea și afumarea cărnii, în perioadele de iarnă, după tăierea porcului, fapt cunoscut din vremuri străvechi, conform informațiilor MADR.

”Procesul de sărare umedă prin utilizarea ”mărătorii” pentru conservarea cărnii se realizează cu saramura recoltată din fântânile cu apa sărată din zona (Micești, Valea Florilor, Valea Sărată Turda). Din punct de vedere al caracteristicilor organoleptice, ceea ce distinge acest produs de alte produse similare este faptul că prin metodele naturale de saramurare, condimentare și maturare în condiții controlate (umiditate, temperatură) se păstrează frăgezimea și suculența cărnii. Calitatea și caracteristicile produsului ”Salinate de Turda” sunt rezultatul factorilor naturali și/sau umani din zonă, pentru care există înscrisuri și referințe bibliografice”, informează MADR.

Citește și: Magiunul de prune Topoloveni sărbătoreşte 5 ani cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP)

Salinate de Turda – IGP:  caracteristici produs

Spre deosebire de alte produse similare, produsul ”Salinate de Turda – iGP” are următoarele caracteristici specifice:

  • aspect exterior: caracteristic părții anatomice care a constituit materia primă, culoare roșu închis la exterior, aspect uniform și culoare predominant roșu-închis, în cazul pulpei și mai neuniform și de culoare predominant roșu-deschis, în cazul pieptului de porc; ceafa prezintă o culoare roșiatică cu un ușor aspect marmorat (bucăți mici de grăsime dispersate în masa musculară); cotletul are o culoare roșu închis, uniformă fără grăsime în compoziție; suprafață nelipicioasă, fără mucegai sau corpuri străine;
  • în secțiunea transversală: culoare cu nuanțe de la roșu-închis la roșu-deschis, cu consistență fermă, ușor elastică, care la tăiere își păstrează integritatea;
  • gust și miros – sărat, specific procesului, aromă specifică produselor din carne afumate cu lemn de esență tare”, mai arată Ministerul Agriculturii în descrierea produsului.

Trebuie specificat și că cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecției IGP pentru denumirea Salinate de Turda -IGP  a fost înaintată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de către grupul aplicant Asociația pentru Promovarea Salinatelor de Turda (APST), din județul Cluj (procesator: CIA ABOLIV S.R.L. din comuna Mihai Viteazu, str. Morii, nr. 99A, județ Cluj).

Grupul aplicant are un rol important, conferit de art. 45 din Regulamentul nr.1151/2012, conform căruia acesta trebuie să contribuie la garantarea calităţii, reputaţiei şi autenticităţii produsului “Salinate de Turda – IGP” pe piaţă, prin monitorizarea utilizării comerciale a denumirii şi informarea autorităţilor competente, în vederea asigurării protecţiei juridice. Totodată, grupul aplicant trebuie să desfăşoare activităţi de informare şi promovare a produsului către consumatori, a specificat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.