Ce și cum cumpărăm

Un cetățean german a rămas șocat de prețul alimentelor din România. „La noi ieșea scandal”

Prețurile alimentelor în România, mai mari decât în Germania. Un bărbat cu cetățenie germană, aflat în vizită de sărbători în România, a rămas stupefiat de prețurile alimentelor și altor produse din supermarketuri. Conform acestuia, brânza, mezelurile, laptele și alte produse sunt mai scumpe la noi decât la germani, unde salariile sunt mult mai mari. Chiar și cu salariul minim de 1.621 de euro, în Germania, o asemenea situație ar fi fost inacceptabilă.

Un neamț de origine română, întors în țară pentru sărbători, a povestit că a rămas șocat când a văzut cât trebuie să dea pe cumpărături. Conform acestuia, prețurile de la noi din țară sunt mai mari decât în Germania. Acesta a ales să se ducă într-un lanț de supermarketuri pe care îl frecventează și acasă, în Munchen, Germania. Nu a dat numele acestui magazin, însă a relatat faptul că a avut aceleași constatări și despre alte unități comerciale din România, potrivit Adevărul.

„Am intrat în magazin la Sibiu, să facem niște cumpărături și pentru noi, că tot am reușit în sfârșit să petrec sărbătorile acasă, în țară, dar aveam în plan să le luăm cele necesare și părinților. Aici trebuie să spun și că nu am mai reușit să ajung în țară de dinainte de pandemie, iar ce am găsit acum în magazine nu m-a surprins, m-a șocat de-a binelea”, a spus el.

Prețuri mai mari ca în Germania, dar cu salariile ca în România (foto: businessmagazin.ro)

Cetățean neamț: ”S-au scumpit toate și în Germania”

Bărbatul a susținut că, de când a fost ultima dată în România, acum patru ani, prețurile s-au dublat sau chiar triplat.

„S-au scumpit toate și în Germania, după pandemie și după război, dar ce am văzut în România… Sincer, ieșea scandal dacă făceau asta la noi, în Germania, să pună chiar asemenea prețuri… Exagerez poate, dar ieșea revoluție, oamenii nu răbdau! Văd că laptele pe care îl dau mamele copiilor costă mai mult în România, brânza la fel, e mai scumpă în România, dar și cârnații și carnea și majoritatea derivatelor. Am văzut că situația e cam la fel și când e vorba de deodorante sau detergenți. Inuman! Din ce bani își face cumpărăturile românul plătit cu salariul minim pe economie când sunt asemenea prețuri? Înțeleg că magazinul se adaptează în funcție de cerere și ofertă și pune ce prețuri consideră de cuviință, e dreptul lor, dar totuși…”, a acesta el.

Citește și: Ministrul Florin Barbu: Îmi doresc continuarea plafonării prețurilor alimentelor de bază

Salariile românilor sunt, în schimb, cu mult mai mici decât cele din Germania. În 2024, salariul minim garantat prin lege în Germania este de 12,41 de euro pe oră, potrivit Ministerului Muncii, urmând ca acesta să crească, în 2025, la 12,82 euro. Nemții au dreptul la un salariu minim de 1.621 de euro.

Citește și: Plafonarea adaosurilor la alimente, în discuții să fie menținută. Două scenarii posibile