-Ce și cum cumpărăm

Rezultat analize: ”Aproape jumătate din mierea consumată în UE este falsă”

Jumătate din mierea de pe piața europeană este contrafăcută (foto: digi24.ro)

Mai bine de jumătate din mierea consumată de europeni este falsă. Aceasta este concluzia unei cercetări realizate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), după ce au fost analizate peste 300 de mostre de miere din țări din Uniunea Europeană.

România se află pe lista țărilor din care au fost prelevate și analizate probe din mierea ajunsă pe piață.

Raport al OLAF despre mierea falsă: 46% din mierea importată în Uniunea Europeană nu este miere autentică

Un raport pregătit de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), bazat pe analiza a 320 de mostre consumate în 18 țări diferite, citat de stiripesurse.ro, arată că aproape jumătate din mierea consumată în Europa este falsă.

Conform cercetării, 46% din mierea importată în Uniunea Europeană nu este miere autentică, deoarece nu respectă reglementările comunitare.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și Centrul Comun de Cercetare al UE, ridică această cifră la 74% în cazul importurilor din China și 93% din Turcia.

Studiul, publicat joi – 23 martie, se bazează pe analiza a 320 de probe și ridică suspiciuni semnificative față de un raport anterior care plasa la 14% stocurile care nu respectau Directiva Mierii.

Țările analizate sunt: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania, Suedia, Norvegia și Elveția.

Piața europeană, inundată de miere falsă (foto: euractiv.ro)

Există suspiciuni că toată mierea provenită din Marea Britanie este falsă

După cum arată studiul, OLAF este îndreptățită să considere că ”mierea falsă” provine în principal din China și Turcia.

Datele prezintă o imagine și mai dubioasă a mierii importate din Marea Britanie, cu o rată de suspiciune de 100%, deși ”probabil ca urmare a mierii produse în alte țări și apoi amestecată în Marea Britanie, înainte de reexportarea ei în UE”.

Mai mult de jumătate (57%) dintre operatorii controlați exportau miere suspectată a fi ”alterată cu zaharuri străine”.

Comisia Europeană a investigat până în prezent 44 de operatori și 7 au fost sancționați, a adăugat Executivul comunitar.

Practicile rele fac referire la utilizarea siropurilor de zahăr pentru a modifica mierea și a-i scădea prețul, atât în țările din afara UE, cât și pe teritoriul comunitar, precum și la analizele de laborator pentru a adapta amestecurile la controale și pentru a nu fi detectate de clienți și autorități.

O parte din mierea suspectată că ar fi alterată rămâne prezentă și nedetectată pe piața europeană

Totodată, analizele au arătat utilizarea de aditivi și coloranți dar și practici pentru a masca originea geografică a mierii și trasabilitatea acesteia.

”Pe baza tuturor acestor lucruri, există o suspiciune serioasă că o mare parte din mierea importată din țările non-UE și care este suspectată că ar fi alterată de către Centrul Comun de Investigații rămâne prezentă și nedetectată pe piața UE”, a mai avertizat Comisia Europeană.