Mierea de leurdă. Rețeta dezvăluită de un apicultor
Rețeta de miere de leurdă consumată cu usturoi sălbatic. Un apicultor a dezvăluit rețeta care poate fi folosită pentru mierea de leurdă, un sortiment rar obținut de crescătorii de albine, cu usturoiul pădurii.
Apicultorul Marian Marina a dezvăluit pe pagina proprie de Facebook cum se consumă mierea de leurdă cu leurdă și ce beneficii aduce această combinație organismului.
Citiți și: Un post sănătos – recomandările unui celebru medic nutriționist
Mierea de leurdă – ce gust are
Mierea de leurdă are un uşor gust de usturoi şi o culoare cu nuanţe verzui. Leurda mai este numită şi „usturoi sălbatic” sau „usturoiul ursului„, creşte în păduri şi înfloreşte în luna aprilie. Este considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul.
Este cunoscută din antichitate ca plantă medicinală, având numeroase beneficii asupra organismului uman.
Este o miere rară pentru că la obținerea ei trebuiesc întrunite mai multe condiţii: o primăvară călduroasă, cum a fost în acest an, existenţa în vecinătatea stupilor a unei păduri cu multă leurdă şi, nu în ultimul rând, familii de albine foarte bine dezvoltate la început de aprilie, capabile să valorifice acest cules.
Citiți și: Cătină cu miere: beneficii, preparare, administrare
La ce este bună leurda
Datorită leurdei putem avea un sistem imunitar mai puternic. Planta aceasta are un conținut ridicat de vitamina C, dar are în componență și alte vitamine și minerale de care depinde buna funcționare a sistemului nostru imunitar. Printre acestea se numără: vitamina A, fierul, seleniul, magneziul.
Leurda are capacitatea de a preveni îmbătrânirea organismului. Fiind eficientă în contracararea radicalilor liberi, leurda poate fi de ajutor în încetinirea procesului de îmbătrânire al organismului, furnizându-ne totodată energie. În acest scop este indicat să se consume tinctură de leurdă, câte 4 linguri pe zi, pe o perioadă de 2 luni.
Contribuie la detoxifierea întregului organism. Dacă ne dorim să avem parte de o detoxifiere complexă după perioada iernii, putem apela oricând la leurdă. Una dintre virtuțile pentru care este renumită este și capacitatea ei de a înlătura toxinele din organism, curățând ficatul, rinichii, intestinele și vezica biliară.
Leurda este benefică pentru prevenirea infecțiilor și inflamațiilor. Specialiștii ne spun că leurda este bună mai ales pentru prevenirea apariției paraziților intestinali, apărând intestinele de inflamații și de iritații.
Totodată, ea poate să fie de mare ajutor în infecțiile respiratorii. Spre exemplu, cine consumă leurdă când are bronșită are șanse să scape mai rapid de această afecțiune neplăcută pentru că planta va curăța căile respiratorii, va fluidiza mucusul și va calma tusea. Efectele sale curative pot fi vizibile inclusiv în caz de pneumonii și gripe.
Când este vorba despre leurdă, nu putem să nu vorbim despre capacitatea ei de a ameliora infecțiile urinare. Prin conținutul de substanțe antiseptice, antibacteriene, antivirale, ea va stimula capacitatea de apărare a organismului și va fi un diuretic eficient. În caz de probleme cu infecțiile urinare, specialiștii recomandă să se ia tinctură de leurdă, câte 4 linguri pe zi, timp de o lună.
Cu ajutorul leurdei se pot ameliora afecțiuni ce țin de oase și de articulații. Cercetările în domeniu au demonstrat de multă vreme faptul că leurda poate fi foarte potrivită pentru persoanele ce suferă de pe urma unor afecțiuni precum artrita, reumatismul și care au adesea dureri articulare severe. De asemenea, leurda este bună pentru prevenirea și ameliorarea osteoporozei și durerilor asociate acesteia.
Putem să utilizăm leurda și pentru afecțiuni serioase ale aparatului respirator. De exemplu, specialiștii ne asigură că leurda este potrivită pentru ameliorarea astmului. Ca urmare a proprietăților bronhodilatatoare și expectorante, ea poate fi de ajutor inclusiv în tratarea astmului însoțit de tot felul de alergii severe.
Leurda contribuie la reducerea nivelului colesterolului „rău” și reglează tensiunea arterială. În condițiile în care conține o substanță numită adenozină, leurda poate contribui la scăderea colesterolului periculos.
De asemenea, leurda are proprietățile unui adevărat vasodilatator, împiedicând formarea cheagurilor de sânge, menținând elasticitatea vaselor, reglând bătăile inimii și contribuind la tonifierea mușchiului inimii.
Acesta este motivul pentru specialiștii spun că leurda poate ține la distanță maladii cardiace grave, inclusiv atacurile de cord, accidentele vasculare și ateroscleroza.
Este eficientă în caz de afecțiuni digestive. Așa cum s-a menționat anterior, leurda ne poate ajuta să scăpăm de paraziții intestinali și de simptomele provocate de prezența acestora (cum ar fi durerile abdominale și senzația de „colon iritat”). Mai mult, această plantă ne poate fi de ajutor și dacă ne confruntăm cu oricare dintre următoarele tulburări digestive:
• Colită
• Constipație cronică
• Diaree
• Indigestie
• Balonare
• Ulcer și gastrită (poate ameliora senzația de arsură ce apare adesea în cadrul acestor afecțiuni)
Pentru oricare dintre acestea va fi bună o cură de salată de leurdă, timp de o lună.
Grație leurdei putem scăpa de diverse afecțiuni ale pielii. Despre leurdă se spune că este bună pentru orice situație în care avem de-a face cu diverse afecțiuni dermatologice, cum ar fi psoriazisul, herpesul, furunculii sau diverse eczeme.
Leurda ne este de ajutor dacă avem infecții micotice. Fie că vorbim despre micoze ale unghiilor, fie că vorbim despre infecții micotice prezente la nivelul vaginului, datorită leurdei putem scăpa de oricare dintre aceste probleme. Dacă este vorba despre micoze la unghii, va trebui să folosim tinctură de leurdă nediluată, care se aplica pe acestea și apoi se va îndepărta de pe zona afectată. În schimb, pentru infecțiile vaginale se vor dilua 2 linguri de tinctură în jumătate de cană de apă și se vor face spălături vaginale.
Poate fi un bun remediu contra varicelor și hemoroizilor. Întrucât are grijă de sănătatea vaselor de sânge, leurda are efecte vasodilatatoare și tonifiante, ceea ce poate ajuta inclusiv în caz de probleme de sănătate ce țin de circulația sângelui (cum sunt varicele sau hemoroizii).
Cum ne putem bucura de beneficiile oferite de leurdă
Specialiștii ne sfătuiesc, pentru a profita din plin de ceea ce ne oferă această plantă de primăvară, să ne pregătim diverse preparate. Ele pot fi pregătite fără probleme acasă și ne pot ajuta să facem adevărate cure cu leurdă.
Iată unele dintre cele mai cunoscute preparate pe bază de leurdă, ce au și virtuți terapeutice:
Tinctura de leurdă
Poate fi și ea folosită pentru mai multe afecțiuni (cum ar fi cele cardiovasculare sau infecțiile micotice) și se poate pregăti astfel:
• Se vor lua 20 de g frunze de leurdă și 100 ml alcool de 70 de grade
• Cele două ingrediente se amestecă și se lasă la macerat pentru 10 zile, în tot acest interval amestecul agitându-se de mai multe ori
• La finalul intervalului, se filtrează și se lasă la decantat, în frigider, încă 6 zile, iar apoi se decantează din nou
• Tinctura se toarnă apoi în sticluțe de culoare închisă
Este preferabil să iei câte o linguriță de tinctură, dimineața și seara. Poți să o pui într-un pahar cu apă sau în puțin iaurt.
Sucul de leurdă
Pentru a-l prepara vom avea nevoie de leurdă cât mai proaspătă. Frunzele acesteia se vor tăia una câte una. După ce am strâns frunze le vom toca fin și vom folosi apoi o strecurătoare, pentru a curge zeama din ele. Aceasta va fi colectată într-un borcan sau într-o sticlă. Cel mai bine va fi să consumi câte o linguriță de suc de trei ori pe zi, pe care-l poți adăuga în apă, într-un ceai sau în iaurt.
Vinul din leurdă
În vederea preparării acestui vin vei folosi 50 g frunze de leurdă și 250 ml vin alb, natural.
Veți proceda în felul următor:
• Frunzele de leurdă vor fi tăiate mărunt și puse într-un castron în care s-a pus vin alb.
• Vei acoperi castronul și vei filtra amestecul după 20-30 de minute
Vinul de leurdă va fi numai bun dacă ai afecțiuni respiratorii ce presupun acumulări mari de mucus. Este recomandabil să bei câte puțin în fiecare zi, până la ameliorarea simptomelor neplăcute.
Mierea cu leurdă
Ca să te bucuri de acest tip de miere vei avea nevoie de 300 de ml suc de leurdă și de 1 kg de miere naturală. Le vei amesteca bine și va fi indicat să iei câte o lingură de trei ori pe zi, alături de puțină apă.
De asemenea, dacă ai leurdă proaspătă poți să pregătești un sortiment savuros de unt, pe care-l poți folosi la fel ca pe untul obișnuit.
Îl vei pregăti cu ușurință dacă vei avea la dispoziție:
• 750 g unt
• 50 g frunze de leurdă
• sare și piper (după gust)
După ce ai ingredientele, vei urma aceste indicații:
• Amestecă frunzele de leurdă, tocate, cu untul ce a fost lăsat să se încălzească la temperatura camerei
• Adaugă sare și piper și amestecă iar.