-Tradițional

Sirop de păpădie: rețetă. Cum se prepară siropul din păpădii

sirop de papadie
Siropul de păpădie - rețetă

Sirop de păpădie – rețetă. Cum se prepară siropul din flori de păpădie. Rețetă pentru prepararea siropului de păpădie folosind zahăr și zeamă de lămâie. Aflați din acest articol ce beneficii are siropul de păpădie, de ce ingrediente este nevoie și care sunt pașii pentru a-l obține.

Păpădia, renumită pentru efectele sale benefice, este folosită pentru a trata și preveni diverse probleme de sănătate. Aceasta poate fi servită și ca ceai, tinctură, sirop etc. Siropul de păpădie este o modalitate bună de a consuma această plantă, fiind folosit pentru tuse, ficat și chiar pentru tensiune arterială. Aflați rețeta pentru siropul de păpădie cu zahăr și lămâie.

Siropul de păpădie. Beneficii

Păpădia este o plantă bogată în fibre și nutrienți precum vitamina A, C, K, E, fier, calciu, potasiu, magneziu. Potrivit unor studii, frunzele și florile de păpădie conțin polifenoli (compuși naturali cu rol antioxidant), compuși bioactivi taraxerol și tarasaxterol, datorită cărora organismul beneficiază de numeroase efecte pozitive.

Siropul de păpădie preparat în casă are mai multe proprietăți, precum: antioxidante, detoxifiante, coleretice, antiinflamatorii, diuretice, antimicrobiene, imunostimulatoare, antihiperglicemice, hepatoprotectoare etc. Astfel, consumul de sirop de păpădie poate fi un ajutor pentru prevenirea și tratarea anumitor probleme de sănătate.

Siropul de păpădie este util și pentru reglarea tensiunii arteriale datorită proprietăților sale diuretice, cu ajutorul cărora organismul elimină excesul de fluide, dar și a conținutului ridicat de potasiu.

Și ficatul beneficiază de efectele acestui preparat, datorită efectelor sale hepatoprotectoare.

Citește și: Cel mai sănătos fruct – este sărac în calorii, dar bogat în fibre și antioxidanți

flori de papadie si zahar
Ingrediente pentru siropul de păpădie (foto: miscellaneousadventures.co.uk)

Ingrediente pentru siropul de păpădie

Siropul de păpădie se poate face în diferite moduri, iar una dintre cele mai populare rețete este cea cu zahăr și zeamă de lămâie. Pentru a prepara siropul de păpădie, este nevoie doar de flori, fără tulpină, care trebuie folosită imediat după recoltare. Iată lista cu ingrediente:

  • Flori de păpădie, complet înflorite – 300 de bucăți;
  •  500 grame de zahăr;
  • 750 ml de apă;
  • 1 lămâie, din care se va scurge zeama.
flori de papadie
Cum se prepară siropul de păpădie (foto: lauralaurentiu.ro)

Cum se prepară siropul de păpădie. Rețetă

Cum se obține siropul de păpădie – cea mai bună rețetă în câțiva pași. Prepararea siropului de păpădie presupune mai multe etape:

  1. Florile de păpădie se înmoaie în apă rece, în chiuvetă. Se trece cu mâna prin ele și apoi se scot cu ajutorul unei site. Se recomandă spălarea florilor de mai multe ori, pentru îndepărtarea totală a murdăriei și insectelor. Această procedură se repetă până când apa din chiuvetă devine curată. După spălare, florile se lasă la zvântat cu petalele în jos, pe o hârtie care absoarbe umiditiatea.
  2.  Partea verde se îndepăraează, pentru a evita gustul amar din sirop, prin scoaterea petalelor. Odată ce florile se usucă bine, se ia o cratiță de 1,5-2 litri. Deasupra oalei, se apucă petalele din mijlocul florii (prinzând mai multe deodată), apoi partea verde de care sunt atașate petalele se răsucește strâns între degete. Această procedură se repetă până când partea verde a plantei se golește complet.
  3. Peste petalele din oală se toarnă apă și se lasă la fiert circa 8 minute. După acest interval, focul se stinge, cratița se acoperă cu un capac, iar lichidul se lasă să se răcească până la temperatura camerei.
  4. Cratița cu florile de păpădie și apă se pune în frigider peste noapte pentru ca toate substanțele benefice să se elibereze.
  5.  A doua zi, lichidul rezultat se strecoară bine, folosind o sită cât mai fină. Petalele se apasă pentru ca lichidul să se scurgă bine. După acest proces, trebuie să se obțină 500 ml de extract de păpădie.
  6. Extractul de păpădie se toarnă în cratiță. Se adaugă 500 de grame zahăr și zeama de lămâie, apoi lichidul se pune la foc. Când începe să fiarbă, se va forma spumă care trebuie să fie îndepărtată cu o lingură.
  7.  Siropul de flori de păpădie se lasă la fiert până când se va obține consistența dorită, iar cantitatea obținută va depinde de timpul de fierbere. Totuși, acesta nu trebuie ținut la fiert mai mult de 30 de minute.
  8.  Siropul de flori de păpădie poate fi depozitat și utilizat pentru mult timp dacă va fi ținut în borcane/sticle cu capace sterilizate. Preparatul se toarnă în aceste recipiente atunci când este fierbinte, folosind o tavă metalică de dedesubt, care să preia șocul termic.

Citește și: Rețetă oțet de mere. Cum se prepară în casă