-Tradițional

Mujdeiul, sarmalele, ciorba rădăuțeană și bulzul moldovenesc – în topul TasteAtlas

ciorba radauteana si sarmale
Preparate tradiționale românești, printre cele mai bune mâncăruri din lume

TasteAtlas, enciclopedia online pentru mâncăruri și băuturi din toată lumea, a prezentat anumite preparate tradiționale românești care au fost plasate în topul celor mai gustoase bucate din lume. Este vorba despre mujdei, sarmale, ciorba rădăuțeană și bulzul moldovenesc. Platforma online a prezentat, de asemenea, și cele mai proaste mâncăruri românești.

Mujdeiul, bulzul ciobănesc, sarmalele și ciorba rădăuțeană, apar în topul celor mai bune și gustoase mâncăruri din lume. Este vorba de TasteAtlas, un site care se recomandă ca o „enciclopedie a aromelor”, cu peste 10.000 de alimente și băuturi din toată lumea.

„Deși este posibil să nu putem călători în fiecare țară din lume, mai ales în zilele noastre, putem totuși să experimentăm diferite culturi alimentare degustând cele mai populare feluri de mâncare și ingrediente de bază ale fiecărei țări. În zilele noastre, asistăm la creșterea alimentelor pe bază de plante, a ingredientelor locale și a mâncărurilor potrivite pentru Instagram și le puteți găsi, printre multe altele, pe lista noastră cu cele mai populare 100 de alimente din lume în acest moment”, au spus cei de la TasteAtlas.

mujdei
Mujdeiul, apreciat de cei de la TasteAtlas (foto: retete.unica.ro)

Mujdeiul și ciorba rădăuțeană, printre primele locuri în TasteAtlas

În lista celor mai bune preparate românești se află mujdeiul, a cărui rețetă a fost prezentată.

„Mujdei este varianta românească a sosului de usturoi. Constă în căței de usturoi, ulei de floarea soarelui, piper și apă. Cățeii sunt făcuți piure cu celelalte ingrediente, iar sosul este servit, de obicei, cu pește sau cartofi prăjiți. Mujdeiul poate varia ca textură de la apos la des. Numele acestui sos este derivat din must de ai, adică must de usturoi. De asemenea, ciorba rădăuțeană apare pe locul 12 într-un clasament al celor mai bune supe tradiționale din lume”, au precizat cei de la TasteAtlas în prezentarea făcută.

Pe primele locuri în top sunt și plăcinta aromână, bulzul ciobănesc, sarmalele și plăcinta, zacusca, papanașii și mititeii. Printre cele mai bune aperitive din lume se numără salata de icre, salata de vinete și fasolea bătută.

De asemenea, ciorba rădăuțeană este plasată pe locul 12 într-un clasament al celor mai bune supe tradiționale de pe glob.

„Este o supă tradițională românească. Este făcută dintr-o combinație de pui, ceapă, ardei roșu dulce, țelină, morcovi, suc de lămâie, usturoi, pătrunjel și smântână. Ingredientele se fierb la foc mediu până când carnea și legumele devin fragede. Supa este destul de acră datorită adaosului de suc de lămâie. În România, ciorba Radăuțeană este apreciată în special pentru că este un remediu pentru mahmureală și are proprietăți vindecătoare – este adesea folosită ca remediu pentru simptomele răcelii comune”, a menționat site-ul TasteAtlas.

Cei de la TasteAtlas nu au omis, însă, să facă un clasament și cu cele mai proaste preparate românești. Primul loc a fost câștigat de salata de castraveți, urmată de chiftelele de pește, papricașul de pește, salata de varză, jumări, ciorba de praz, mămăliga cu lapte, ciorba de oase, urzicile cu usturoi.