EXCLUSIV|Adevărul despre sticlele de apă minerală închise la culoare care nu permit luminii să treacă. „Sunt așa din rațiuni de marketing, lumina soarelui trece!”
Sticlele de apă minerală închise la culoare sunt percepute ca având calitatea de a filtra lumin pentru a proteja conținutul. Expunerea la soare a unui lichid determină alterarea acestuia, iar recipientul de culoare închisă, maroniu sau verzui, ar trebui să acționeze ca un filtru. Realitatea e diferită.
Majoritatea producătorilor care îmbuteliază apă minerală pun la dispoziție clienților și recipiente din sticlă închisă la culoare. În conștiința colectivă s-a intipărit informația că această sticlă este de culoare închisă pentru a bloca lumina soarelui, care ar putea altera conținutul apei după o expunere prelungită. Lucrurile stau altfel, în realitate.
„Unele sticle de apă minerală sunt închise la culoare din rațiuni de marketing. În realitate lumina soarelui trece și prin ele. Anumiți producători au încercat să pună etichete negre, care sa absoarbă cât mai mult din această lumină, însă prețul final al produsului se schimbă și atunci nu prea rentează. E mai simplu să ferești pur și simplu sticla de soare”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Sorin Iordăchescu, Director Executiv al Apollini, producătorul brandului Perrena.
Măsura este implementată în cazul mai multor producători din industria alimentară, care utilizează recipiente din sticlă pentru produsele lor. În sticle fumurii sau verzi este îmbuteliat uleiul de măsline, berea sau diverse sucuri naturale. Pentru ca sticla sa filtreze cât mai mult, ar fi nevoie probabil realizarea unui strat reflex și eventual de polarizarea acesteia, însă prețurile finale ar sări în aer. Totuși, de ce nu este bine ca apa minerală de exemplu să fie expusă la soare?
Lumina ajută la înmulțirea bacteriilor din apă
„Apa are o viață bacteriană proprie. Sunt bacterii benefice, utile vieții. De altfel, aceste bacterii în combinație cu mineralele din compoziția fiecărui sortiment de apă dau gustul produsului. Lumina soarelui favorizează înmulțirea acestor bacterii. Astfel, rezultă o peliculă biologică formată la suprafața apei din aceste bacterii. Vorbim, bineînțeles de apă minerală plată. În cea carbogazoasă nu trăiește nimic din cauza CO2. Cu toate acestea, apa rămâne potabilă, acea peliculă nu pune probleme de sănătate, doar că gustul este diferit și nu este tocmai plăcut să găsești așa ceva în sticla cu apă. De aceea, mai simplu este să o ferim de soare”, a încheiat Sorin Iordăchescu.
Citește și: