LegislațieTârguri și expoziții

Noul șef ANPC a închis Piața Berceni unde își vând legumele și fructele și micii fermieri

Colaj cu imagini publicate pe pagina de Facebook a ANPC

Controale ANPC în piețele agroalimentare. După instalarea la conducerea ANPC a lui Mihai Culeafă ca președinte interimar, autoritatea pare că a lăsat-o ”mai moale” cu supermarketurile și a pus gând rău piețelor, singurul loc unde mai reușesc să își vândă producția micii fermieri. Prima țintă au fost piețele din Sectorul 4 al Capitalei, iar dintre acestea, Piața Berceni, una dintre cele mai importante, a fost închisă complet, inclusiv cu tarabele de la interior.

Acțiune ANPC în piețele din Sectorul 4

În ultima perioadă ANPC începuse să controleze ”greii”: de la supermarketuri la marile magazine online. Alta pare să fie direcția după schimbarea conducerii și instalarea, ca președinte interimar, a fostului deputat PNL Mihai Culeafă. Acesta pare interesat de neregulile din piețe și o acțiune de controale în astfel de spații din Sectorul 4 al Capitalei a avut loc luni, 22 noiembrie.

”Sub directa coordonare a domnului Mihai Culeafă, președinte interimar al ANPC, a existat o mobilizare a echipei noastre pentru a vedea cum pregătesc operatorii economici din piețe minivacanța de 1 Decembrie, dar nu numai. Mai exact, în ce fel arată că îi respectă pe consumatori. Astfel, astăzi, 22.11.2021, echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPCR) București-Ilfov au verificat modul în care sunt respectate prevederile legale din domeniu, în piețele Sudului, Berceni Olteniței, Reșița, Străduinței, din Capitală, precum și la magazinele din incintele acestora”, se arată într-un comunicat de presă al ANPC pe care îl semnează chiar șeful instituției, Mihai Culeafă.

În piețele menționate, inspectorii ANPC au controlat 26 de operatori economici și, în urma acestor acțiuni, comisarii CRPCR București-Ilfov au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 136.000 lei, conform sursei citate.

Legumele și fructele depozitate între tarabe, pe lista deficiențelor constatate de ANPC

Sancțiunile au fost date pentru o serie de probleme ce au inclus depozitarea excesivă a mărfurilor agricole în spațiile dintre tarabe, comercializarea unor legume și fructe prea moi, cu lovituri sau cu mucegai, sau prezența pânzelor de păianjen în piață.

Conform ANPC, iată cele mai importante deficiențe constatate au fost:
– utilizarea unor vitrine frigorifice igienizate necorespunzător (cu zone cu rugină);
– comercializarea unor legume și fructe cu modificări organoleptice (consistență moale, mucegai, lovituri mecanice);
– nerespectarea temperaturilor recomandate de producător pentru preparatele din carne, mezeluri, produse lactate;
– vitrina asistată din incinta magazinului, cu brânzeturi și mezeluri, prezintă rugină, zone exfoliate și scurgeri de lichid provenite de la produsele alimentare expuse, apă și resturi alimentare;
– comercializarea unor produse nesigure;
– nerespectare condițiilor de depozitare pentru membranele naturale;
– prezența mucegaiului, a exfolierilor de vopsea, pânzelor de păianjen, conductelor cu izolatii realizate din saci din plastic (la nivelul tavanului);
– pubele amplasate în vecinătatea imediată sau chiar cu contact cu ambalajele cu produse agricole;
– depozitarea excesivă a mărfurilor agricole în spațiile dintre tarabe.

O piață întreagă a fost închisă, cu tot cu tarabele producătorilor

În urma controalelor în piețele din Sectorul 4, ANPC anunță că a retras definitiv de la comercializare circa 900 kg de produsele alimentare cu deficiențe (preparate din carne și produse lactate). De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a prestării de servicii, pentru 15 operatori economici, precum și suspendare a activității pe o durată de cel mult 6 luni pentru doi operatori economici din Piața Berceni, dar și a tuturor operatorilor economici care activau în interior. Totodată, aceleași măsuri s-au luat și în cazul magazinului Mega Image din Piața Reșița”.

”Toate cazurile de astăzi au arătat respect ZERO față de consumatori și ne-au demonstrat că… unii chiar nu au fost atenți la ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme. Ne dorim respect și corectitudine față de consumatorii români! Nu mai merge și-așa! Nu închidem ochii în fața mizeriei, gândacilor sau a mucegaiului, de aceea manifestăm TOLERANȚĂ ZERO față de orice pune în pericol sănătatea consumatorilor. Vremurile micilor înțelegeri și a ochilor închiși au apus”, a mai precizat președintele interimar al ANPC, Mihai Culeafă.