Legislație

PREȚ MAI MARE LA CASĂ decât la raft? Magazinul este OBLIGAT să vă încaseze PREȚUL DE LA RAFT!

Vi s-a întâmplat să vedeți un preț la raft, iar apoi, la casa de marcat să descoperiți că, la scanarea acelui produs, prețul este mai mare? Situația este frecvent reclamată de consumatori, iar obligația magazinului este de a vă încasa prețul de la raft, adică prețul afișat și care v-a determinat să alegeți produsul!

Cele mai multe sesizări făcute de cumpărători la comisariatele teritoriale aparținând Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) sunt legate de această diferenţă între preţul afișat de comerciant, în ziua respectivă, la raft şi prețul care este cerut la casă, arată libertatea.ro.

Potrivit legii, comerciantul este obligat să aplice prețul afișat în acel moment la raft, de unde cumpărătorul își alege produsul respectiv, unul dintre criterii fiind chiar prețul. Inclusiv în situația în care a apucat să încaseze prețul mai mare, de la casă, comerciantul trebuie să-i returneze consumatorului diferența față de prețul afișat la raft.

ANPC atenționează că amenzile pentru comercianți sunt destul de mari, și anume, până la 30.000 de lei, iar dacă magazinul respectiv recidivează, amenda poate ajunge până la 60.000 de lei.