Pentru profesioniști

Profesioniștii din industria cărnii laudă scăderea TVA la alimente. Primul efect: reducerea evaziunii

Profesioniștii din sectorul producătorilor și procesatorilor de carne susțin scăderea TVA în domeniul alimentar la 9%.

Radu Timiș, președintele gigantului Cris-Tim a fost prezenta astăzi la Conferința ”Taxe mici=Afaceri prospere” organizată de săptămânalul Capital, prilej cu care a declarat că prin măsurile de relaxare fiscală s-a reușit reducerea evaziunii fiscale din domeniu.

RZV_2999

TVA-ul la alimente este de 9% din luna iunie

Profesioniștii din sectorul producătorilor de carne au apreciat măsurile de relaxare fiscală impuse de Guvern, prin scăderea TVA-ului la alimente la 9%.

Radu Timiș, Președintele și fondatorul Cris-Tim, una dintre cele mai mari companii românești din domeniul alimentar, și totodată Președintele Asociației Române a Cărnii a explicat efectele noii cote a TVA.

Radu Timis Cris Tim

Cris-Tim, creșteri de peste 25%

„Înainte de reducerea TVA la alimente, evaziunea fiscală în sectorul produselor de carne era de aproape 70%. În România există 274 de producători, dintre care aproximativ 100 făceau evaziune fiscală de peste 10 milioane de euro. Din primele date disponibile, aproximativ 5-6% din piața gri din sector a trecut în zona albă, ca urmare a reducerii TVA la 9% de la 1 iunie 2015. De asemenea, consumul nu știu dacă a crescut cu mai mult de 12% în aceste trei luni de la implementarea noii cote. La Cris-Tim, de exemplu, am înregistrat o creștere de peste 25%”, a explicat Radu Timiș, în cadrul conferinței Capital.

Puterea de cumpărare a românilor a crescut

andreea-mihai-la-tva-capitalDe altfel, efectele benefice ale relaxării fiscale au fost evidențiate și de Andreea Mihai, director de marketing al Carrefour, care a identificat o creștere a vânzărilor și a puterii de cumpărare a populației.

„Magazinele sunt mult mai populate acum. Consumatorul îşi poate permite ce nu putea să achiziționeze până acum. S-a cumpărat cu 34% mai multă carne de porc, însă şi la carnea de peşte avansul a fost de 25%. La brânzeturi consumul a urcat cu 16% şi chiar şi la apă s-a văzut o majorare a cantităţilor achiziţionate cu 17%. Mai mult, avem vânzări în creştere pe segmentul de electrocasnice precum frigidere şi maşini de spălat, întrucât sumele suplimentare disponibilizate din cheltuielile mai mici pe mâncare au fost redirecţionate către bunurile de folosinţă îndelungată. Puterea de cumpărare a românilor a crescut “, a declarat Andreea Mihai.

Conferința „Taxe mici = afaceri prospere”, organizată de revista Capital, a avut loc astăzi, la Camera de Comerț și Industrie a României și a reunit profesioniști din domeniul alimentar, agricultură, retail și politic.

Foto: Răzvan Vălcăneanțu/Capital.ro

Citește și:

Cris-Tim dezvoltă segmentul catering din România: 5,5 milioane de euro, investiție strategică în conceptul ready-meal