Legislație

PROIECT DE LEGE: Piețele vor fi obligate să dețină DEPOZITE FRIGORIFICE pentru fructe și legume!

Producătorii agricoli riscă să rămână cu marfa nevândută, din cauza actualei situații sanitare, având în vedere că accesul în piețe a fost limitat, iar cumpărătorii mult mai puțini. În aceste condiții singurul drum al mărfii nevândute și perisabile ar fi coșul de gunoi, asta dacă nu se investește rapid în depozite frigorifice în piețe.

Salvarea pare să vină de la deputatul de Neamț, Dănuț Andrușcă, fost ministru al Economiei, care a inițiat o propunere legislativă menită să modifice Legea nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. Schimbările legislative ar urma să oblige administratorii piețelor să dețină depozite frigorifice cu atmosferă controlată pentru păstrarea de către producătorii agricoli a legumelor și fructelor în condiții optime.

Foto: ziartarguneamt.ro

Potrivit proiectului de modificare a Legii nr.145/2014, care a fost depus la Camera Deputaților și se află în dezbatere la Senat ca primă Cameră sesizată, sumele necesare pentru finanțarea construcției depozitelor frigorifice cu atmosferă controlată se vor asigura de la bugetul de stat, din fonduri europene sau din fonduri legal constituite, prin depunerea de proiecte la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Mai mult, conform aceluiași text, închirierea și desfășurarea activitățiilor în spații ce nu dețin depozite frigorifice cu atmosferă controlată va fi interzisă.

”Organizarea de spații de vânzare în cadrul structurilor de vânzare cu amănuntul din zonele publice, cu nerespectarea de către administratorii piețelor a prevederilor prvind depozitele frigorifice se va sancționa cu amendă de la 8.000 lei la 15.000 lei. În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va emite ordin pentru aprobare a finanțării măsurilor prevăzute la art.13 alin.(5′).  Prevederile legii vor intra în vigoare la 160 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial”, se mai arată în documentul inițiat de deputatul Dănuț Andrușcă.

Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România a salutat inițiativa și o consideră ”imperios necesară şi oportună pentru producătorii agricoli de legume şi fructe”. Potrivit specialiștilor, România are capacitatea de a produce atât cât este necesar pentru populație, însă are o mare carență la metodele de stocare și păstrare. Astfel că, singura modalitate de a păstra marfa nevândută, până acum, a fost la producător, dacă acesta are posibilitatea unor asemenea spații frigorifice.

Proiectul de lege a intrat în procedură de urgenţă la Senat iar pentru a putea fi pus în aplicare are nevoie de votul Camerei Deputaților, care este for decizional. Mai departe, modificările trebuie promulgate de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.