Afaceri mari și mici

Se coc primele roșii românești! Prețul cu care vor ieși pe piață – destul de mare!

Se coc primele roșii românești

Primele roșii românești cultivate în sol și scoase pe piață în acest an vor avea un preț de 30-33 de lei pe kilpgram, a anunțat un cultivator buzoian care a investit în solarii încălzite pentru a fi printre primii fermieri cu tomate în 2023.

Legumicultorii spun că primele roșii autohtone vor apărea în piețe la jumătatea lunii martie, adică în mai puțin de două săptămâni. Acestea vor costa mai mult ca roșiile aduse din import, deoarece fermierii spun că au avut cheltuieli foarte mari cu încălzirea solariilor.

Cât va costa kilogramul de roșii autohtone

Mircea Tatu este un legumicultor din comuna Cochirleanca, județul Buzău. Fermierul produce roșii pe aproximativ 3.600 de metri pătrați de teren ocupat cu solarii și spune că primele tomate crescute în solariile sale vor ajunge în piețe după jumătatea lunii martie. Anul trecut, fermierul vindea roșiile autohtone cu 25 de lei kilogramul, dar acum spune că un kilogram de tomate va costa peste 30 de lei la început.

„Noi preconizăm un preț de 33 de lei pe kilogram, nu mai mult, pentru că trebuie să avem și clienți. Noi având o roșie cu gust, sănătoasă, nu avem concurență cu ce vine din supermarketuri. E diferență foarte mare”, a declarat Mircea Tatu, fermier din județul Buzău pentru Adevărul.ro.

Roșii românești în solar

Scumpirile din ultima vreme se reflectă și în prețul roșiilor

Fermierul buzoian a precizat că scumpirile din ultima perioadă la combustibil, energie, căldură i-a determinat pe legumicultori să crească prețul kilogramului de tomate autohtone.

„Investițiile au fost foarte mari în general cu energia termică, cu încălzirea, cu cocsul spre exemplu. Prețurile, au fost mai mult decât duble anul acesta. Energia electrică s-a scumpit la fel de mult”, a mai spus Mihai Tatu.

Fermierul din județul Buzău a subliniat că are și vești bune pentru consumatorii de legume și verdețuri sănătoase. Acesta a transmis că odată cu roșiile vor ajunge la tarabe salata, ceapa verde și castraveții.