-Afaceri mari și miciCa la bunicaÎn spatele etichetei

Babicul de Buzău – produs cu indicaţie geografică protejată. Producătorii lucrează la documentație

Se fac demersuri ca Babicul de Buzău să devină produs cu denumire indicație geografică protejată (foto: adevarul.ro)

Babicul de Buzău, produs cu indicație geografică protejată la nivelul Uniunii Europene. Mai mulţi producători din industria alimentară vor depune la Comisia Europeană documentaţia pentru înregistrarea Babicului de Buzău ca produs cu denumire şi indicaţie geografică protejată.

Inițiatorii demersului susțin că astfel se va acorda o protecţie Babicului de Buzău, înregistrarea produsului bucurându-se de protecţie împotriva oricărei utilizări abuzive sau imitări.

Potrivit Direcţiei Agricole, la nivelul judeţului Buzău există, un singur produs care se bucură de protecţie din punct de vedere al denumirii şi indicaţiei geografice – Cârnaţii de Pleşcoi, produşi în localitatea Pleşcoi din comuna Berca.

”Pe industria alimentară avem 8 agenţi economici cu 33 de produse atestate tradiţionale, Cârnaţii de Pleşcoi, Covrigii de Buzău, pastramă, babic, la reţete consacrate avem doi agenţi economici cu trei produse atestate pe procesare şi industrializare, iar produse cu indicaţie geografică protejată de Uniunea Europeană avem Cârnaţii de Pleşcoi care au fost printre primele produse la nivel naţional cu această indicaţie”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea pentru Agerpres.

Documentația necesară pentru ca Babicul de Buzău să devină produs cu indicație geografică protejată, va fi depusă la minister, apoi la Comisia Europeană (foto: sodelicious.ro)

Documentația necesară trebuie depusă de o asociație de producători

Pentru ca produsele tradiţionale să poată beneficia de protecţie, trebuie să existe o asociere de producători care să depună documentaţia necesară.

În cazul Babicului de Buzău, Cosmin Florea spune că producătorii nu s-ar fi înţeles pentru un astfel de demers.

”La Cârnaţii de Pleşcoi este o asociere practic de patru agenţi economici, nici nu putea unul singur. Au mai vrut să intre în asociere, dar nu au fost primiţi, nu este treaba noastră. Este greu să îi aduci la masă să formeze o asociere a Babicului de Buzău spre exemplu, nu se înţeleg între ei, sunt intenţii, tot cei care produc şi cârnaţii. Fiecare ar vrea să depună ei singuri, dar nu se poate singuri, trebuie să fie o asociere. Beneficiul ar fi că nimeni nu ar mai avea voie să folosească denumirea, reţeta şi ar avea drept de ieşire în Europa. Pentru ghiudem în acelaşi stadiu, adică nimic, ca intenţie da, dar nimic concret”, a mai spus Cosmin Florea.

Caietul de sarcini urmează să fie trimis spre validare la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Cu toate acesteam, producătorii spun că au fost făcute demersuri pentru ca Babicul de Buzău să fie înregistrat de Comisia Europeană ca produs cu denumire şi indicaţie geografică protejată.

”Nu că nu este înţelegere, este înţelegere. Mai vin membri noi la Cârnaţii de Pleşcoi după care să ne închegăm cum trebuie, să începem să atragem şi nişte fonduri. Pentru ghiudem nu există o iniţiativă, dar pentru babic da. Demersuri sunt. S-a format o altă asociaţie care nu are legătură cu Cârnaţii de Pleşcoi, acum în câteva zile depunem caietul de sarcini pentru babic la Bruxelles. Acum suntem în mână cu caietul de sarcini, mai avem puţin să îl definitivăm, îl trimitem spre validare la minister după care la Bruxelles. La babic sunt prinşi în asociaţie trei producători, unul din zona Berca, doi din municipiul Buzău. Toată România face babic, dar babicul este din Buzău, aici s-a făcut ca şi cârnaţii de Pleşcoi în Pleşcoi. Cine intră în asociaţia asta respectă reţeta, caietul de sarcini autentic. Cum în Pleşcoi s-au făcut cârnaţii şi s-au împăştiat, dar noi acum încercăm să-i protejăm aici în zona noastră”, a spus, la rândul său, Ilie Gabioti, producător atestat de cârnaţi de Pleşcoi.

Conform reglementărilor Comisiei Europene, înregistrarea ca indicaţie geografică acordă o protecţie amplă denumirilor înregistrate, funcţionând ca drept de proprietate intelectuală pentru produsele care au o origine geografică specifică şi care deţin calităţi sau o reputaţie datorate originii respective.