Afaceri mari și miciAutenticCa la bunicaDe-a gata

CÂRNAŢII DE PLEŞCOI- Produs tradiţional românesc, nelipsit de pe masa de Crăciun

Gabriel Ilie a fondat brandul Gabioti şi are deja 10 produse atestate traditional, este cel mai mare producător de cârnaţi de Pleşcoi, singurul cu aceste produse tradiţionale. Pentru a vă informa despre delicioasele preparate, SUPER-HRANA.RO a stat de vorbă cu Gabriel Ilie şi vă prezintă secretele brandului.

“În acest moment am zece atestate de produse tradiţionale pentru zece produse în parte, în plus deţin şi marcă înregistrată la Uniunea Europeană pe cârnaţii de Pleşcoi, personalizaţi sub brandul Gabioti. Sunt foarte multe persoane care folosesc denumirea de produs traditional, dar, din păcate, nu au legătură cu tradiţionalul. Din punctul meu de vedere, ar trebui să se verifice produsele mult mai serios de către persoanele autorizate, iar producătorii români care vor să comercializeze aceste produse, să facă fiecare reţetă şi fiecare produs traditional, atunci nu ar mai fi nicio problemă.

Eu am zece produse cu logo traditional, dar orice consumator înainte de a achiziţiona produse româneşti, trebuie să verifice dacă există stema dată de Ministerul Agriculturii, dacă nu este, atunci  clar  nu este un produs tradițional”, mărturisește Gabriel Ilie, fondatorul brandului Gabioti.

Care este povestea afacerii Gabioti

“La noi în familie s-au făcut de tradiţie cârnaţii de Pleşcoi, şi bineînţeles eu am continuat, dar nu am rămas numai la produsele de bază care erau cârnaţii făcuţi din carne de oaie, pastrama de oaie şi ghiudemul, eu m-am extins şi am diversificat gama de produse. Activez chiar în satul Pleşcoi, la 18 km de Buzău, iar cârnaţii de Pleşcoi sunt specialitatea mea. Toată ţara încearcă să facă aceşti cârnaţi, dar nimănui nu îi ies. Am întâlnit persoane care mi-au spus că au mâncat cârnaţi de Pleşcoi în Suceava sau Timişoara, şi au rămas cu un gust amar, nu au fost ceea ce a trebuit, din punct de vedere al gustului.

Am 13 oameni care lucrează la producţie, şi în total sunt 27 de oameni din zonă care lucrează la această afacere. Intenţionez să creez un flux cu o capacitate un pic mai mare, în prezent am o capacitate de câteva kilograme pe zi, şi intenţionez să ajung undeva la 1500- 2000 de kg de produse pe zi.

 

În produsele tradiționale nu există niciun ingredient de import

Materia primă o iau din zona Buzăului, din gospodării individuale sau mici producători, carnea de vită şi carnea de porc, iar carnea de oaie o luăm şi din zona Buzăului şi din Sibiu unde este foarte multă carne de oaie. Trebuie să ştiţi că în aceste produse tradiţionale, nu există niciun alt ingredient adus din import.

Pe mine ca producător, nu mă deranjează atunci când văd că în marile magazine se găsesc produse cu tricolorul României, dar de fapt acolo este un produs românesc amestecat cu un produs din import. Nu mă deranjează deorece consumatorul român a început să facă diferenţa la gust între un porc crescut în România şi altul din import. Este mai greu până în momentul în care îl convingi, dar după ce ai facut-o, clientul face diferenţa. În momentul în care faci un produs de calitate, este important să îl aduci să guste consumatorul, iar după l-ai câştigat. Am clienţi de foarte mulţi ani care vin şi vor produse doar de la mine”, continuă cu mândrie Gabriel Ilie.

De  ce sunt atât de renumiţi cârnaţii făcuţi în această localitate?

“Pe vremea haiducilor, când aceştia au trecut prin zonă, au sacrificat foarte multe oi şi au făcut aceşti cârnaţi, bineînţeles înainte nu exista această modalitate de a păstra carnea.  Zona unde sunt crescute oile este specială, datorită Vulcanilor Noroioşi din zona noastră, solul este puţin mai sărat, iar iarba are alt gust faţă de alte zone. Carnea are alt gust când este procesată, se văd diferenţele.

Care este procesul de realizare a cârnaţilor de Pleşcoi?

Odată carnea ajunsă la noi, aceasta se tranşează, se alege foarte bine de pieliţă şi os, folosim anumite părţi din pulpă şi carne de vită pentru a regla carnea, să nu fie nici prea grasă, dar nici slabă, un procent de 5-10%, depinde de oaie. După care se toacă, se amestecată cu condimente naturale, usturoi, cimbru, ardei iute. Pe maţele de oaie se fac cârnaţii, după care merg la fum, o parte rămân pentru cârnaţii uscaţi care nu se afumă, se răsucesc la bucată şi se fac de o dimensiune de 10- 15 cm.

Pe lângă cârnaţii de Pleşcoi, ghiudemul de oaie are aceeaşi compoziţie ca la cârnaţi, dar nu se pune usturoi, se face numai din carne de oaie. Pe lângă vită şi oaie, avem şi produse din carne de porc, muşchi ţărănesc, tobă, când vorbim de produse tradiţionale româneşti, avem cam toată gama”, declară fondatorul Gabioti .

Noutăţi pentru sărbători

“În producerea de produse tradiţionale, nu ai voie să depăşeşti anumie cantităţi, dar dacă vrei să îţi faci treaba cu adevărat, aşa cum faci 300 de kg, poţi să faci şi 400, cu aceeaşi calitate, dacă îţi respecţi reţeta.

Acum de sărbători lucrăm intens, ştim deja că după data de 15 decembrie începe sezonul cu cele mai mari vânzări din an, cea mai mare aglomeraţie, durează până pe data de 24.

În zona de vânzări, am mers mai mult în zona noastră, comuna Pleşcoi, dar şi în Buzău, în oraşele mari, nu sunt magazinele mele, se vând sub brandul meu  aceste produse. În Bucureşti sunt prezente doar într-o singură piaţă, în piaţa Delfinului, avem produse şi în Călăraşi, Constanţa şi Ploieşti. Suntem prezenţi şi în online, dar nu onorăm comenzile la domiciliu.

Sfaturi pentru micii întreprinzători aflați la început de drum

Sfatul meu este să facă un produs de calitate, să respecte un caiet de sarcini, iar atunci pot obţine oricând un produs tradiţional. Consumatorul român este pregătit să sprijine producătorul român, prin preţ, aşa cum am menţionat, consumatorii au început să aprecieze gustul produselor. De la an la an, oamenii sunt tot mai informaţi în acest domeniu, ştiu să aprecieze şi nu pot fi păcăliţi verbal.

Eu văd un viitor în acest domeniu, în fiecare zonă din ţară se fac produse foarte bune, dar nu sunt presemnalizate, din păcate. Ar fi indicat să se facă o documentaţie complexă pentru fiecare produs în parte, poate fi mai mult de muncă, dar nu este complicat. Trebuie doar să respectaţi ceea ce faceţi, să fie un produs curat în compoziţie, verificat sanitar, toate probele făcute conform, iar atunci cu siguranţă puteţi obţine un atestat pentru produs.

Cât despre profit, eu nu ma pot plânge acum, dacă munceşti şi eşti corect atunci îţi este bine”, conchide Gabriel Ilie.

Text: Camelia Diaconu