Cât orez se pune la sarmale
Cât orez se pune la un kilogram de carne pentru sarmale, dar și câtă carne intră la 100 de sarmale.
Dilemele multor gospodine primesc răspuns în acest articol despre umplutura sarmalelor românești.
- Cât orez se pune la sarmale;
- De ce se pune orez la sarmale;
- Ce carne se folosește la sarmale;
- Câtă carne intră la 100 de sarmale;
- Cum se fac sarmalele;
- Rețeta de sarmale a lui chef Sorin Bontea.
Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiționale românești. Acestea se prepară dintr-un amestec de carne tocată, cu orez, condimente, care se învelește într-o frunză de varză murată, varză albă opărită sau frunze de viță de vie. Sarmalele se pun apoi în cuptor, iar multe gospodine adaugă în oala de lut sau vasul în care le fac și bucățele de carne afumată pentru mai multă savoare.
Cât orez se pune la sarmale
Pentru ca sarmalele să fie bune și gustoase este bine ca fiecare gospodină să știe cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale.
Pentru fiecare kilogram de carne tocată se pun 100 de grame de orez. Dacă sunt două kilograme de carne, se vor pune 200 de grame de orez și tot așa. Înainte să fie pus în amestecul de sarmale, orezul se spală în 2-3 ape și se lasă la scurs.
Cantitatea de orez care se pune la sarmale este esențială pentru succesul preparatului. De aceea este nevoie de multă atenție când se pune orez în amestecul de carne. Dacă se pune prea mult orez, sarmalele ies uscate, greu de mestecat. Invers, dacă e prea puțin orez în sarmale, acestea se fac prea moi sau prea tari.
De ce se pune orez la sarmale
Orezul pus în amestecul de sarmale le oferă o consistență mai bună și mai plăcută și le face mai sațioase și mai savuroase. Orezul din carnea de la sarmale ajută la menținerea umidității în timpul gătirii, astfel încât să nu se usuce prea tare și să devină prea fade.
Ce carne se folosește la sarmale
Carnea de sarmale este de obicei un amestec de carne tocată de porc și de vită. Se mai fac sarmale și doar din carne de porc sau din carne de vită. De asemenea, se prepară sarmalele și cu carne de pui, cu ciuperci, cu bulgur, soia, cartofi, legume tăiate.
Pe lângă carne, umplutura pentru sarmale mai conţine orez, ceapă şi verdeaţă (cimbru, mărar etc).
Unele gospodine pun în sarmale scorţişoară, cuişoare, ciuperci uscate, şorici, costiţă, jambon, ciolan de porc afumat, bucăţi de şuncă afumată sau de roşii. Toate acestea pot fi încorporate atât în interiorul sarmalelor, cât şi lăsate printre bucăţile de varză de pe lângă sarmale. Ca să fie mai legată compoziția sarmalelor, se pune și un albuș bătut.
Câtă carne intră la 100 de sarmale
Cantitatea de carne care intră la sarmale depinde de dimensiunea acestora. În Moldova se pregătesc cele mai mici sarmale, iar în Ardeal și Oltenia se pregătesc sarmale mai mari du dimensiunea de 8-10 centimetri.
Pentru o sarma medie este nevoie de circa 30 de grame de umplutură, iar la o sarma mică se pune aproximativ 15-20 de grame de umplutură. Dacă vreți să faceți 100 de sarmale trebuie să stabiliți prima dată la dimensiunea pe care vreți să o aveți la acestea.
În general, pentru 70-100 de sarmale medii se pune 1-1,5 kilograme de carne de porc. Această cantitate ar trebui să fie suficientă pentru cantitatea de sarmale pe care vă doriți să o obțineți.
Cum se fac sarmalele
Pentru sarmale, fiecare frunză de varză se taie selectându-se bucăţile în care carnea poate să fie împachetată.
În mâna stângă se pune foaia de varză, aproape de încheietura mâinii se aşează puţină carne şi se rulează foaia de varză cu mână dreaptă. Mâna stângă se strânge căuş pentru a nu lăsa să se desfacă tubul de varză, iar cu degetele de la mâna dreaptă se presează marginile foii de varză spre interior şi astfel se formează sarmaua.
Sarmalele se fierb apoi în recipiente mari tapetate cu foi de varză, care se dispun concentric, în straturi succesive în formă de melc.
Peste ultimul strat de sarmale se pun apă (în aşa fel încat să acopere sarmalele), pastă de tomate şi două linguri de untură (ulei).
Afumătura se aşează printre sarmale, la fel şi mărarul, foile de dafin şi cimbrul.
După ce au dat în primul clocot, sarmalele sunt lăsate să fiarbă la foc mic timp de 2 ore.
Sarmalele se pot servi calde sau reci.
Rețeta de sarmale a lui chef Sorin Bontea de la Chefi la cuțite
Rețeta de sarmale a lui chef Sorin Bontea, cunoscutul jurat al emisiunii ”Chefi la cuțite” este urmată de multe gospodine. Sarmalele după rețeta lui Bontea respectă rețeta clasică a sarmalelor românești.
Ingrediente pentru rețeta de sarmale a la chef Sorin Bontea:
- 2 sau 3 kg de varză acră (în funcție de câtă varză preferați);
- 600 gr de carne tocată de porc și de vită (amestec);
- o jumătate de ceșcuță de orez;
- 200 gr de ceapă;
- ulei pentru prăjit;
- costiță afumată;
- 2 sau 3 linguri de bulion;
- 2 sau 3 frunze de dafin;
- condimente: cimbru, mărar, sare și piper.
Cum se prepară sarmalele după rețeta lui chef Sorin Bontea
Se curăță varza de frunzele exterioase și de cotoare și alegem foile potrivite în care se va împacheta în cele din urmă carnea. De asemenea, în cazul în care varza este prea sărată sau prea acră, este indicat să spălați frunzele în apă călduță sau, cel mai bine, să le puneți la desărat cu o oră înainte de a începe să gătiți.
În continuare se curăță ceapa, se spală, se toacă mărunt, după care se ia o tigaie și se pune la călit în ulei, la foc mic. Se adaugă orezul (spălat bine înainte) și se lasă la foc mic două minute, timp în care amestecați încontinuu. Se ia un castron mare, se adaugă ceapa și orezul pe care le-am călit mai devreme și se pune în continuare piperul, cimbrul și mărarul tocat. Un truc al lui Sorin Bontea, juratul de la Chefi la cuțite, este de a pune în amestec și o ceșcuță de apă rece, pentru a frăgezi carnea.
Înainte de a începe împachetarea sărmăluțelor, frunzele de varză mai mici se toacă și se pun pe fundul cratiței în cale vor fierbe sarmalele la final. Peste ele adăugați un rând de costiță și unul de sarmale, ultimul strat fiind cel de varză tocată. La final se adaugă bulion amestecat cu puțină apă, frunzele de dafin, dar și câteva boabe de piper, după care se lasă la fiert, la foc mic, timp de două ore. Pentru a nu a se lipi sarmalele, din când în când mai adăugați apă și învârtiți oala.