Sunt producătorii obligați să achite chiria chiar dacă nu au mers în piață pe perioada stării de urgență?
O nouă situație agită spiritele în mai multe piețe agroalimentare din România! Producătorii reclamă că deși nu au fost în piață pe perioada stării de urgență, acum s-au trezit că au de plătit chiria pentru masa pe care o folosesc. Argumentul administratorilor de piețe este acela că spațiile au fost deschise, au funcționat.
Starea de urgență generată de pandemia de COVID – 19 i-a determinat pe unii dintre producători să nu mai vină în piețele agroalimentare timp de aproximativ două luni. Motivele au fost diverse, de la decizia consiliilor locale de a închide temporar unele dintre aceste spații de comercializare, la teama unei posibile expuneri la boală sau din simplul fapt că nu existau cumpărători. Acolo unde piețele nu au fost închise în perioada stării de urgență, indiferent de motivul pentru care au lipsit de la piață, producătorilor agricoli li se percep acum taxe și uneori și penalizări pentru tarabele nefolosite.
O astfel de situație a fost înregistrată în Satu Mare, unde o femeie producător-agricol a semnalat că după două luni în care a stat acasă, aşa cum a fost recomandat de către autorităţi, a primit o hârtie din partea Administraţiei Domeniului Public Satu Mare. Prin aceasta i se cere ca în termen scurt să se prezinte să îşi plătească taxa pentru masa la care vinde în piaţă şi penalizările pentru perioada în care taxa nu a fost achitată:
„Am stat în casă pentru că s-a cerut să ne protejăm, autorităţile ne-au cerut să stăm în casă ca să nu ne îmbolnăvim. E normal că m-am temut să merg la piaţă, să intru în contact cu fel de fel de oameni, în plină pandemie. Am şi eu o vârstă şi nu vreau să mor. Când am fost anunţaţi că încep măsurile de relaxare, m-am întors la taraba mea, cu gândul că fiecare e obligat să se protejeze şi şansele să mă îmbolnăvesc sunt mai mici. M-am trezit cu o somaţie să plătesc pentru cele două luni taraba din piaţă şi, colac peste pupăză, să plătesc şi penalizări că nu mi-am plătit taxa de masă la timp. Sunt foarte dezamăgită şi aş ruga autorităţile locale să intervină şi să rezolve problema asta că vorbim de sume exorbitant de mari ca să ne mai încurajeze să muncim ca animalele pământul”, a declarat femeia pentru informația-zilei.ro.
Directorul Administraţiei Domeniului Public Satu Mare, i-a informat pe reprezentanții din mass-media locală că toţi cei care vând în pieţe au un contract pe care trebuie să îl respecte, pieţele nu au fost închise pe perioada stării de urgenţă.
Pentru a lămuri situația, jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO l-au contactat pe Ioan Teodor Birţ, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România.
Acesta a confirmat faptul că există asemenea cazuri în țară, dar ele diferă în funcție de tipul contractului dintre producător și administratorii pieței sau ai autorităților locale. Au fost cazuri în care la decizia Consiliului Local, piețele nu au fost deschise, iar producătorii nu au plătit spațiul în această perioadă, dar au existat și altfel de situații.
”Problema este puțin complicată. În primul rând este decizia fiecărei administrații în parte. Spre exemplu, eu, la Sibiu, nu am taxat pe absolut nimeni în asemenea situație, ba mai mult decât atât am suspendat toate contractele de la toate spațiile pe care le-am avut și care n-au putut să funcționeze din cauza stării de urgență. Asta am decis eu la Sibiu și am aplicat-o la Sibiu. Acum decizia și-o asumă directorul respectiv, fie administrația publică locală pentru că până la urmă primăria este cea care deține aceste spații prin noi și sunt colegi de-ai mei care nu iau deciziile singuri”, a explicat Ioan Teodor Birț pentru Agrointeligența- AGROINTEL.RO.
Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România a amintit și faptul că între producători și administratorii pieței există un contract de închiriere ce trebuie respectat:
”Acum, depinde și de contract sau de modalitatea de închiriere. Dacă a fost o tarabă de legume-fructe și se putea vinde pe ea, atunci logic că va fi taxată. Dacă era o tarabă care nu putea funcționa, atunci mie mi se pare normal să nu fie plătită. Rămâne la latitudinea Consiliului de Administrație, a primarului…este posbil ca la un moment dat Curtea de Conturi să te întrebe de ce nu ai făcut venituri. Piețele agroalimentare nu au fost închise de loc, dar dacă piața a fost închisă prin hotărârea Consiliului Local, asta e altă situație. Teoretic, în orice contract de închiriere există o clauză de ”forță majoră” care poate fi invocată, dar depinde din vina cui nu funcționează. Din cauza asta este dificil să lucrezi la piață, acolo trebuie să se întâlnească vânzătorul cu cumpărătorul, acum depinde cum vedem lucrurile. Acum, toată lumea dă vina pe pandemie, dar sunt unele probleme care nu se datorează pandemiei. Producătorii n-au vândut, nu din cauza virusului, oamenii nu au venit la piață că nu au avut încredere, au mers la supermarket. Nu poate spune un producător că nu a vândut din cauza pandemiei, dacă a decis să nu mai vină la piață, atunci mai bine renunță la masă, nu poate bloca masa doar pentru că așa a decis el.”
Cazuri similare au mai fost în țară în această perioadă, a spus Ioan Teodor Birț.
”S-au mai întâmplat cazuri. Au fost administrații care nu au avut niciun fel de activitate. Au făcut-o cu asumarea acelor directori, a Consiliului Local și primarilor. Au fost producători care au fost scutiți de taxe, unii au și plătit. După atâția ani am ajuns la un tip de contracte pe care le folosim toți, dar diferă de la o localitate la alta cum administrăm. Eu închiriez pe 15 zile, alții pe 6 luni. Este vorba și de taxe forfetare, sunt mai multe tipuri de taxe care se practică într-o piață.”, a mai spus Ioan Teodor Birţ, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.