Legislație

Țara de origine a legumelor din piețe, verificată de ANPC!

Foto: antena3.ro

ANPC verifică țara de provenineță a legumelor vândute în piețe! După ce consumatorii au reclamat în spațiul public că în piețele agroalimentare se comercializează legume străine ce sunt etichetate sau prezentate ca fiind autohtone, inspectorii de la Protecția Consumatorului iau măsuri drastice.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) aflată în plină campanie de control, la nivelul întregii țări, pentru a verifica modul în care comercianții îndeplinesc prevederile legislațieiîn vigoare, precum și felul în care sunt respectate drepturile consumatorilor, a făcut verificări la câteva dintre piețele din județul Hunedoara, potrivit unui comunicat de presă.

”Sub coordonarea Vicepreședintelui ANPC, Claudiu Mădălin Giurcău, echipele Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Hunedoara au realizat, la sfârșitul săptămânii trecute, acțiuni de control în piețele agroalimentare și la operatorii economici din municipiile Petroșani, Vulcan și Lupeni”, se arată în comunicarea ANPC.

Astfel au fost controlați 21 operatori economici cărora le-au fost aplicate 12 amenzi contravenţionale în valoare de 44.000 lei şi 9 avertismente.

Dintre neregulile depistate de comisarii CJPC Hunedoara se menționează:

  • existența la vânzare a unor produse alimentare cu data durabilității minimale depașită sau care prezentau modificări organoleptice;
  • lipsa informării consumatorilor asupra țării de origine, precum și a categoriei de calitate a legumelor și fructelor comercializate;
  • comercializarea unor produse de panificație-patiserie fără menționarea pe ambalaj a ingredientelor cu caracter alergen și a declarației nutriționale;
  • comercializarea unor produse alimentare pentru care condițiile de păstrare sau expunere la vânzare erau improprii, nerespectând regimul de temperatură indicat de producător pentru păstrarea acestora

De asemenea, pentru piața SC Agroaliment SRL Vulcan și Piața Agroalimentară Vulcan, în afara amenzilor contravenționale, a fost aplicată și măsura complementară de suspendare temporară a activității dat fiind că, la momentul controlului, din cele două locații lipseau marcajele de distanțare socială necesare în condițiile speciale impuse de pandemia cu Covid-19.

”În acest moment, piețele agroalimentare a căror funcționare a fost suspendată și-au reluat activitatea în urma remedierii abaterilor constatate în timpul acțiunilor de control, acestea fiind validate de comisarii CJPC Hunedoara”, mai arată aceeași sursă.

ANPC anunță că va continua campania de verificări și în perioada următoare, pentru a se asigura că sănătatea și viața consumatorilor nu este pusă în pericol în zonele de comercializare, precum și că drepturile consumatorilor sunt respectate cu strictețe, acestea reprezentând prioritatea activității instituției.