Terase redeschise. Ce reguli trebuie respectate
Terasele s-au redeschis cu condiția respectării mai multor reguli. Acestea au fost comunicate clar de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri care a remis un comunicat de presă în care prezintă pașii ce trebuie urmați atât de către proprietarii și personalul teraselor, cât și de către clienți.
”Începând cu data de 1 iunie a.c., sunt permise activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităților de alimentație publică (terase) și totodată sunt permise activitățile de operare a plajelor turistice. Aceste prevederi sunt cuprinse în Ordinul comun nr. 1.809 din data de 29.05.2020 emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri alături de Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și, respectiv, Ordinul comun al Ministerului Economiei, Energieiv și Mediului de Afaceri nr. 1.810 din data de 29.05.2020, emis împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor”, se arată în comunicarea oficială menționată.
Prin cele două acte normative au fost stabilite măsurile specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, într-o primă fază a repornirii activităților din domeniul turismului. Astfel, măsurile sunt obligatorii pentru toți operatorii economici din sectorul alimentației publice și, în egală măsură, toți clienții teraselor au obligația de a le respecta.
PRINCIPALELE MĂSURI SPECIFICE DE PROTECȚIE A CLIENȚILOR ÎN SPAȚIUL SPECIAL AMENAJAT DIN EXTERIORUL UNITĂȚII DE ALIMENTAȚIE PUBLICĂ (TERASE):
- La intrare se va face un triaj observațional, iar accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecție respiratorie va fi interzis;
- Operatorii economici din sectorul alimentației publice se vor asigura că la intrare și la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienților, precum și informarea acestora cu privire la modul de utilizare;
- Se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienți în interiorul terasei, astfel încât să se minimizeze contactele între clienți (exemplu: înspre și dinspre toaletă);
- Se va interzice transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și a altor obiecte, de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință;
- Se asigură că la servirea mesei personalul va purta mască și mănuși, iar mănușile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei;
- Se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul terasei;
- Se stabilește un număr de maxim 4 clienți care pot ocupa o masă, cu condiția respectării unei distanțe de 1,5 metri între persoane, excepție de la această regulă fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu;
- Se asigură respectarea unei distanțe de minimum 2 metri între ocupanții meselor alăturate;
Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate și să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului; - Va exista, totodată, un registru de evidență a rezervărilor clienților, astfel încât în cazul apariției un caz de îmbolvnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienților unității de alimentație, să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică;
- Se asigură că se efectuează dezinfecția meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide.