Legislație

Valeriu Tabără, ASAS: Carnea românească, de calitate, pleacă la export! Pentru consum se importă carnea ieftină!

România trebuia să oprească importurile de produse avicole de orice fel din ţările în care există gripa aviară, măcar pentru o perioadă de timp, întrucât această boală reprezintă un pericol iminent şi este una dintre cele mai mari probleme pe care le avem la această dată, susţine Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şiseşti”.

Gripa aviară este una dintre cele mai mari probleme pe care le avem la această dată, dar şi un pericol iminent. În opinia mea, în primul rând trebuiau oprite, sub orice formă, importurile de produse de orice fel din ţările care au gripă aviară: Ungaria, Polonia, Slovacia, măcar pentru o perioadă de timp. Era primă măsură care trebuia luată. Nu se poate, când ştii că ai în jur ţări cu focare să nu iei măsurile preventive, inclusiv suspendarea importurilor de material din avicultură, din Polonia şi din restul ţărilor. Mergem cu probleme argumentate, dar şi cu curaj la Comisia Europeană şi explicăm de ce trebuie să luăm această măsură, pentru că altfel vom cheltui banii europeni. În schimb, noi am continuat să importăm, ştiind că Polonia este burduşită de gripă aviară. Mai grav, s-a constatat că toate magazinele din vestul ţării sunt pline de carne importată din Polonia“, a declarat pentru AGERPRES preşedintele ASAS, Valeriu Tabără.

Acesta afirmă că autorităţile nu au învăţat nimic din episodul de pestă porcină africană, care practic a fost scăpat de sub control, deşi Academia a venit din timp şi atunci şi acum cu soluţii pe care nu le-a luat nimeni în seamă.

“Nouă nu ni s-a cerut părerea, deşi avem la ASAS secţiile ştiinţifice pe care le sprijină şi statul. Nu este adevărat că nu putem face nimic în relaţia cu Polonia, pentru că este vorba de schimburi intra-comunitare. Există regimul pe care îl impui pentru a bloca o astfel de boală, întrucât îi afectează şi pe colegii noştri europeni. Dacă eu o las să se extindă, nu am învăţat nimic din ceea ce înseamnă pesta porcină africană pe care practic am scăpat-o de sub control şi nu ştim cum mai putem rezolva. Academia a venit şi atunci din timp şi a spus aşa ceva, dar nu ne-a luat nimeni în seamă. Acum, în cazul gripei aviare, este la fel. Şi mai mult, îmi pare rău că într-o seară, pe un post de televiziune, care chiar dorea să trateze serios problema, cei care trebuia să dea explicaţii nu au vrut să intre pe post. Este inadmisibil ca şef de instituţie publică, cu profesionişti pe domeniu, cu un învăţământ ştiinţific de mare clasă, să nu ieşi pe post să spui ce e de făcut, pentru că oricum nu s-au luat măsuri la timp, deşi s-au cerut”, a explicat Tabără.

Preşedintele ASAS a subliniat că industria avicolă din România este una dintre cele mai moderne din Uniunea Europeană, iar carnea românească de pasăre este preferată la export datorită calităţii ei, chiar dacă este mai scumpă. În schimb, pe piaţa internă se aduce din import carne foarte ieftină şi din păcate chiar din ţări în care evoluează gripa aviară.

Carnea românească este mai scumpă, dar este preferată la export datorită calităţii ei şi cumpără foarte multe state europene, iar noi compensăm cu carne foarte ieftină din import. Sectorul avicol din România este unul dintre cele mai moderne din Uniunea Europeană, şi cantitativ dar şi calitativ, exportă foarte bine carne de pasăre, dar poate suporta şi necesarul intern, de aceea ar trebui să o protejăm. De exemplu, Polonia a avut comerţ cu Republica Sud-Africană şi China, iar dacă anul trecut a avut probleme cu salmonella, aceste ţări au suspendat total importurile. Polonia are acum stocuri de care vrea să scape şi noi în niciun caz nu trebuie să importăm carne de pui de acolo de unde sunt probleme cu salmonella, cu gripa aviară. Cel puţin să aducem din surse care nu au această boală. Din păcate, cred că vom ieşi extrem de şifonaţi pe problema producerii cărnii de pasăre şi de ouă“, a mai spus şeful ASAS.

De asemenea, Tabără afirmă că, pe lângă suspendarea importurilor din ţările unde evoluează boala, ar mai trebui omologate măsurile de prevenţie, făcând referire la prezenţa unor microincineratoare în ferme care pot face faţă atunci când apar accidente dar şi ca prevenţie.

În primul rând, trebuie luate măsuri rapide şi radicale, eliminarea şi suspendarea importurilor, cel puţin pentru o perioadă de timp. Dacă noi, într-o astfel de perioadă, executăm efectivele suntem dependenţi de importuri, indiferent despre ce tip de carne vorbim. În al doilea rând, deschidem problemele de omologare a măsurilor de prevenţie. Trebuia să avem microincineratoare în ferme, pentru că joacă un rol important nu numai când sunt accidente ci şi de prevenire. Noi nu am avut acest lucru. De asemenea, este importantă şi instruirea oamenilor. Consider că este una dintre cele mai mari erori de a nu vedea că este o lovitură formidabilă dată economic României şi dezvoltării rurale. Cealaltă perioadă cu gripă aviară ne-a costat 6-7 ani de interdicţii – nu am avut voie să exportăm de nici un fel. Nu pot concepe ca la nivel de prim-ministru astăzi să nu fie un comitet cât mai transparent care să dea zilnic un comunicat cu măsurile luate. Nu să vii să speculezi sau să iei informaţii din presă. (…) Dacă măsurile care se iau nu sunt de fond şi puternice, chiar dacă sunt nişte riscuri mici economice acum, mai bine pierdem puţin decât să pierdem tot”, a adăugat Tabără.

El s-a arătat nemulţumit de faptul că profesori universitari din acest domeniu nu sunt consultaţi când sunt astfel de probleme. “Că e gripă, că e pestă, consultaţi specialiştii, profesori universitari, pentru ce-i plătim? Ai un comitet ştiinţific pe care trebuie să-l consulţi, şi dacă o fac, o fac numai când vor ei şi nu ţin seama de consultări. Încă o problemă, noi nu mai avem institute publice veterinare. Oare mai avem laboratoare de virusologie în universităţi-facultăţi?”, a arătat preşedintele ASAS.

În opinia sa, virusul gripei aviare serotipul H5N8, care este activ şi în Romania, nu se transmite la om, el reprezentând un pericol numai dacă acesta stă în mediul respectiv şi inhalează efectiv acest virus.

H5N8 nu este un pericol pentru om, dar dacă stai cu găina faţă în faţă, stând în mediul respectiv şi inhalezi acest virus se poate transmite. Prin carne nu se transmite. Însă organismele acestea foarte mici, foarte fine, sunt extrem de sensibile la mutaţii, e posibil ca un astfel de virus – aşa cu e E.coli din saprofiţi se transformă în paraziţi şi te omoară. De ce nu am fi prevăzători?“, explică Valeriu Tabără.