VIDEO: Secretul prunelor de Leleasca – fructele sunt deshidratate, nu afumate!
Prunele uscate de Leleasca sunt un dulce românesc natural, care, recent a intrat și în rândul produselor atestate tradițional. Mădălina Stancu, poate cea mai cunoscută producătoare a acestui produs a fost invitata emisiunii Super-Hrana de la România TV, unde a vorbit despre modul de obținere a prunelor uscate.
”Prunele sunt procesate în mod tradițional, în cuptor de cărămidă și pământ, pe sită de lemn. Sunt ținute în cuptor 24 de ore la deshidratare”, ne-a explicat mădălina Stancu, subliniid că temperatura la care sunt ținute fructele poate varia de la 60 până la 70 de grade Celsius.
”Pruna este singurul fruct care își păstrează mineralele și vitaminele și după ce a fost supus deshidratării sau fierberii. Conform legislației după care am obținut atestatul de produs tradițional, prunele deshidratate termic nu pot depăși cantitatea de 25% apă, în fruct. În acest sens conform analizelor efectuate, conținutul de apă existent în produsul Prune uscate de Leleasca este de maxim 24,98%”, explică producătoarea din județul Olt.
Comuna Leleasca este renumită pentru producția sa de prune, de aici plecând odinioară o mare cantitate către export. Astăzi, producătorii se luptă să recucerească măcar piața românească.
”Este un obicei al locului, din generație în generație în generație, noi asta facem: în septembrie deshidratăm prunele, iar iarna mergem să le comercializăm”, declară Mădălina Stancu.
Prunele uscate produse de familia Stancu ajung într-unul din cele mai mari rețele de supermarketuri din țară – Mega image, dar pot fi livrate, pe comandă, în orice colț al țării. ”Clienții se informează și ne găsesc fie pe pagina noastră de facebook, fie la telefon, la numărul pentur comenzi 0766.798.905”, spune Mădălina Stancu.
De subliat că prunele uscate de Leleasca sunt deshidratate și nu sunt afumate, putându-se consuma ca atare sau folosite la diferite rețete.