Legislație

ANALIZĂ. Legea care va da peste cap planurile supermarketurilor – peste 51% produse românești la raft. Cum vor gestiona situația marii retaileri și producătorii

Senatul României a adoptat ieri o inițiativă legislativă care promite ”deranj” mare pe piața marilor rețele comerciale. Actul normativ, care mai are nevoie și de votul Camerei Deputaților pentru a intra în vigoare, îi va obliga pe comercianți să aibă la raft cel puțin 51% produse românești, pe listă intrând carnea, legumele și fructele. Excepție fac lunile de iarnă, când în marile magazine vor putea predomina importurile de alimente proaspete.

Amenzi de până la 50.000 de lei

Inițiativa legislativă îi aparține parlamentarului Ovidiu Donțu de la PSD, care clarifică modul de aplicare al noii legi încă din expunerea de motive: ”Persoanele juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare au obligația ca pentru carne, legume și fructe să achiziționeze aceste produse, în proporție de cel puțin 51%, corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanțul alimentar scurt așa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. În lunile de iarnă (decembrie-februarie), în magazinele menționate, legumele și fructele din import să reprezinte maxim 70% din ofertă, pe fiecare categorie. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenței”.

Lactatele au fost uitate

Reacțiile în urma votului de ieri de la Senat nu au întârziat să apară. Astfel, dacă fermierii s-au declarat foarte mulțumiți de măsuri, o categorie de producători agricoli au sesizat imediat o ”scăpare” în actul normativ. Astfel, din prevederi au fost omise laptele și brânzeturile, care nu vor beneficia, din forma actuală a legii, de locul binemeritat la raft. Totuși, potrivit Agrointeligenta.ro, vestea bună este că greșeala se va putea repara la Camera Deputaților, acolo unde, la Comisia pentru agricultură, liderii din sectorului laptelui vor avea chiar astăzi o ședință de lucru. Astfel, ei vor solicita parlamentarilor ca în momentul dezbaterii propunerii de lege, textul să fie amendat cu completarea ca prevederile să se aplice și la rafturile unde se comercializează lapte și brânză.

Reacția marilor magazine

Delia NicaAsociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRC) susţine că marii retailerii nu au nicio problemă să comercializeze alimente româneşti în magazinele sale. Atrag însă atenţia legiuitorilor că ar trebui să aibă şi o alternativă în caz că piaţa locală nu le oferă marfă sufiecită pentru a putea respecta legea.

”Pentru noi nu este nicio propblemă. Pe perioada verii nu este nicio problemă să preluăm 100% din marfa românească, numai că nu avem atâta marfă pe piaţă”, a declarat pentru economica.net Delia Nica, directorul executiv al AMRCR. ”Poate ni se spune şi nouă de unde să luăm marfă în caz că nu reuşim din piaţa locală. Ce facem dacă într-un an este secetă şi nu sunt produse româneşti pe piaţă?”, a mai comentat aceasta.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a salutat ieri votul prin care marii comercianți sunt obligați să vândă la raft carne, fructe și legume în proporție de minimum 51% din producția românească. El a declarat însă că o astfel de obligativitate trebuie să fie susținută de posibilitatea ca supermarketurile să găsească pe piață românească suficientă producție, atât pe timp de vară, cât și iarna, lucru destul de dificil de realizat, în contextul în care, în România cooperativele lipsesc cu desăvârșire.

”Am văzut acest proiect de lege, dar vă mărturisesc că sunt puțin mai liberal și întotdeauna am spus că economia trebuie să fie lăsată liberă, să funcționeze după regulile de piață. O să vedem la Camera Deputaților, o să îmi exprim punctul de vedere și personal, ca deputat, și din partea MADR. Eu îmi doresc să avem în hipermarketuri 100% produse românești, dar nu știu dacă mai suntem în vremea în care să putem să impunem anumite lucruri, poate nu există resurse suficiente în țară, ce facem în cazul acela?”, a declarat Daniel Constantin.

11008634_1034290719917868_2256951668391618369_o

Avem nevoie de cooperative

Ministrul Agriculturii este de părere că pentru ca o astfel de prevedere obligatorie să fie viabilă, trebuie ca legea care stimulează înființarea cooperativelor să fie adoptată în Parlament.

”Doar având cooperative solide și funcționale marii comercianți pot găsi pe piața românească produse care să le umple rafturile. Trebuie discutate toate aspectele, din postura în care mă aflu înțeleg și apreciez intenția bună a senatorilor, a parlamentarilor, dar din poziția pe care o ocup la MADR trebuie să fac tot posibilul ca această relație între producători și hipermarketuri să funcționeze și să existe resurse suficiente, producție suficientă și bine organizată. Tocmai de aceea am vorbit și vorbesc în continuare de necesitatea de a avea cât mai mulți fermieri asociați”, a mai subliniat ministrul.

De unde trebuie să provină 51% dintre alimentele din magazine

Proiectul inițial al legii prevedea sintagma “producție românească”, sintagmă înlocuită în forma finală votată de Senat cu formularea ”provenite din lanțul alimentar scurt asa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene”. Potrivit raportului Comisiei economice din Senat, lanțul alimentar scurt reprezintă ”un lant de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și de dezvoltare economică locală, precum și relații geografice și sociale strânse între producători și consumatori”. Schimbarea termenilor a avut loc în urma raportului Comisiei economice din Senat, raport dat după o ședință la care au participat și reprezentanți ai Consiliului Concurenței, informează Hotnews.ro.

Pentru a intra în vigoare, noile prevederi trebuie să fie adoptate și de Camera Deputaților. Dacă vor primi și aici votul aleșilor, noile reguli se vor aplica pentru toate magazinele care comercializează produse alimentare.