-În spatele eticheteiInteligență culinarăLa dietă

Cel mai sănătos fruct – este sărac în calorii, dar bogat în fibre și antioxidanți

mai multe fructe
Cel mai bun fruct introdus în dietă (foto: colourbox.com)

Cel mai sănătos fruct a fost desemnat în urma unor analize privind conținutul acestuia, numărul de calorii și beneficiile pentru sănătate. Conform specialiștilor, afinele sunt cel mai sănătos fruct pe care îl putem consuma.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea bolilor recomandă adulților să consume aproximativ 400 de grame de fructe în fiecare zi. Avem o gamă largă de fructe din care putem alege, iar mulți se întreabă, de exemplu, care este cea mai bogată sursă de antioxidanți, pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. O opțiune excelentă pe care o puteți integra în dietă sunt afinele.

Afinele – cel mai sănătos fruct

Deși toate fructele sunt sănătoase, nutriționistul Danielle Crumble Smith recomandă un fruct plin de nutrienți în mod special – afinele, conform USA Today.

Afinele au multe fibre, care dau senzația de sațietate pentru un interval mai lung de timp. De asemenea, se numără printre fructele cu cel mai mare conținut de antioxidanți, care previn sau întârzie deteriorarea celulelor.

„Din punct de vedere cognitiv, există o mulțime de beneficii în ceea ce privește memoria și unele studii arată beneficii cardiovasculare sau compuși care luptă împotriva cancerului. În general, acestea scad inflamația”, a preceizat Crumble Smith.

Cu toate acestea, Crumble Smith spune că nu doar consumul de afine poate fi o sursă de nutrienți sănătoși din fructe. Orice fructe introduse în dietă oferă rezultate excelente pentru sănătatea corpului, cu toate că unele fructe conțin nutrienți care ajută în diferite moduri.

De exemplu, merele conțin pectină, o fibră care acționează ca un prebiotic ce poate ajuta funcția colonului și digestia.

Fructele bogate în vitamina C ar trebui să fie, de asemenea, în alimentația noastră, inclusiv citricele (portocale, grapefruit și lămâi) și căpșunele.

„Vitamina C ajută la producția de colagen, iar în generația noastră, oamenii sunt preocupați de diminuarea ridurilor și de sănătatea părului, a pielii și a unghiilor. Aceasta este, de fapt, cu adevărat crucială pentru asta”, a menționat Crumble Smith.

caserole cu afine
Afinele – pline de vitamine și antioxidanți (foto: epicurious.com)

Cum se păstrează afinele

Pentru a păstra afinele proaspete, aveți nevoie de frigider, în caz contrar, ele fiind bune de mâncat doar 3-4 zile.

Puteți prelungi termenul de valabilitate după cum urmează:

 • Selectați fructele astfel încât să nu conțină resturi, fructe deteriorate sau prea coapte. Nu este necesară spălarea afinelor.
 • Pregătiți un recipient mic și curat, găurit în prealabil, pentru aerisire, însă nu folosiți unul confecționat din metal. Afinele sunt capabile să reacționeze cu acest material și să decoloreze.
 • Puneți un prosop de hârtie îndoit în patru straturi pe fundul recipientului, fiind utilizat pentru a absorbi umezeala, care rămâne adesea pe boabe, prevenind mucegaiul.
 • Puneți afinele în frigider, însă nu setați o temperatură prea joasă pentru că poate afecta fructele.
 • De asemenea sertarul pentru fructe nu este potrivit: cel mai adesea, există un nivel ridicat de umiditate și o ventilație prea slabă. Acești factori pot accelera formarea unui strat de mucegai pe afine.
 • Cele mai potrivite zone din frigider pentru fructe sunt rafturile de pe mijloc și cele de jos. Astfel, afinele pot fi depozitate pentru 10 zile.

Cum se păstrează afinele congelate

Pentru a păstra afinele pentru perioadă îndelungată, această metodă este potrivită pentru înghețare:

 • Pregătiți un vas mic. Puteți folosi și un recipient metalic, dar asigurați-vă că puneți pus hârtie pe fundul acestuia. Vasele trebuie să fie uscate și curate.
 • Aranjați fructele selectate într-un singur strat. Între ele, ar trebui lăsat spațiu, pentru a se îngheța separat. Acest le va împiedica să se îmbine și să se transforme într-o singură bucată înghețată.
 • Puneți recipientul în congelator, fiind nevoie de 2-3 până când fructele îngheață complet
 • Afinele înghețate se varsă într-o pungă care poate fi sigilată.
 • Puneți fructele înapoi la congelator. Astfel, acestea pot fi conservate cel puțin un an.

Câte calorii au afinele

Afinele sunt fructele cu cea mai mare concentrație de antioxidanți. Principalii antioxidanți aparțin familiei de polifenoli și se numesc flavonoide. Afinele mai conțin și alte tipuri de antioxidanți, precum antocianina și glucohinina. Acestea au o valoare ORAC (ce măsoară puterea antioxidantă) de aproximativ 6.552 µmol ET/100 g (murele au 5.347, zmeura 4.900 și coacăzele negre, 7.950).

– Flavonoidele ajută la sinteza vitaminei C în organism și luptă împotriva infecțiilor;

– Antocianina – este un antioxidant care îmbunătățește și circulația sângelui la nivelul ochilor;

– Glucochinina- este un antioxidant care reduce nivelul de zahăr din vasele de sânge.

Afinele sunt foarte sărace în calorii, 100 g de afine conținând 57 de calorii. Acestea sunt bogate în fibre, minerale, vitamine și antioxidanți.

Ce conțin afinele

În ceea ce privește vitaminele și mineralele pe care afinele le conțin, acestea reprezintă o sursă bună de magneziu și vitaminele K si C. Pe lângă asta mai conțin cantități mici de cupru și vitaminele E și B6.

O porție de 150 de grame de afine conține:

– 4 grame de fibre;
– 24% din doza zilnică recomandată de vitamina C;
– 36% din doza zilnică recomandată de vitamina K;
– 24% din doza zilnică recomandată de Mangan;
– 85% de apă;
– 85,5 de calorii;
– 15 grame de carbohidrați.

o persoana care mananca dintr-un bol de fructe
Cât de sănătos este zahărul din fructe (foto: adityabirlacapital.com)

Cât de sănătos este zahărul din fructe

Unele temeri legate de fructe sunt legate din conținutul lor de zahăr. Deși unele dintre acestea conțin o cantitate mare de zahăr, sunt în continuare benefice pentru sănătate, crede nutriționistul Crumble Smith.

„Fructele au atât de multe vitamine, minerale, fibre, apă și alți nutrienți de care corpul nostru are nevoie”, argumentează specialistul.

De fapt, fructele pot reduce starea de oboseală de după-amiază, când majoritatea oamenilor se apelează la o ceașcă de cafea. Deoarece zahărul natural este o sursă benefică de energie, asocierea fructelor cu proteine oferă rezultate la fel de eficiente ca cele ale cafelei.

Crumble Smith recomandă, totuși, prudență pentru persoanele cu diabet, rezistență la insulină sau probleme cu glicemia. În acest caz, trebuie să fiți atenți la dimensiunea porțiilor sau încercați să combinați fructul pe care îl consumați la gustarea de după-amiază cu o proteină, cum ar fi iaurtul sau brânza.

Smoothie-urile de fructe sunt o modalitate ușoară și accesibilă de a obține rația zilnică de fructe, dar nu este neăparat cea mai bună alegere.

„Doar pentru că ceva spune 100% fructe… de multe ori nu este cea mai bună alegere pentru că, în acest caz, toate fructele concentrate tind să fie foarte bogate în zahăr și nu au nicio proteină care să ajute la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge”, a ținut să precizeze nutriționistul.

Cum să încorporați fructele în dietă

În afară de creșterea cantității de fructe în alimentație, o modalitate ușoară de a stimula consumul este achiziționarea săptămânală a unui fruct pe care nu l-ați mai încercat până acum.

„Este o modalitate excelentă de a vă expune la ceea ce nu ați încercat niciodată și, potențial, de a găsi ceva ce vă place”, a concluzionat Crumble Smith.