La dietă

Alimente care țin de foame

Alimente sățioase, care țin de foame

Alimente care țin de foame sau alimente anti-foame. Produse alimentare sățioase, care ne satură cu puține calorii sunt de preferat să fie alese când ne este o foame de lup. Nutriționista Mihaela Bilic a întocmit o listă cu alimente care potolesc foamea și reușesc să ne facă să ne simțim ”plini” mai mult timp.

Senzația de sațietate apare la două categorii de nutrienți: fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat. La polul opus sunt alimentele cu volum mic și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, alune și migdale, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, nu ne săturăm și ne îngrășăm.

Iată care sunt alimentele cu sațietate maximă și aport caloric redus:

Oul fiert este sățios

Alimente care țin de foame: oul fiert

Pe primul loc avem oul fiert, produsul cu cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 cal. Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne au calorii negative, țin de foame multe ore iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Deci carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit.

Alimente care țin de foame: peștele

Peștele în general și peștele gras în special intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus avem și efectul antiinflamator produs de acizii grași omega 3.

Alimente care țin de foame: leguminoasele

Cât despre proteinele de origine vegetală, aveți încredere în leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut. Acestea reușesc să vă astâmpere foamea, dar și să mențină starea de sațietate mai mult timp.

Alimente care țin de foame: pastele, orezul și cartofii fierți

Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii.

Alimente care țin de foame: pâinea integrală

Pentru a potoli foamea, pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. De data asta conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade iar senzația de sațietate crește.

Ciorba potolește foamea

Alimente care țin de foame: supa și ciorba

Deși conține peste 90% apă, supa și ciorba ne satură cu puține calorii și ne și hidratează. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă, dacă vreți să umpleți stomacul repede.

Alimente care țin de foame: fructele

Meniul nostru sățios trebuie să conțină și un desert. Fructele bogate în pectină precum merele, perele, gutuile și caisele au avantajul că satură rapid. Pectina este o fibră solubilă care se umflă în contact cu apa, scade absorția de zahăr din intestin și crește senzația de sațietate.

Alimente care țin de foame: morcovul

Credeați că am uitat de gustări? Ei bine, avem soluții și pentru asta! Morcovul este leguma ideală când vrem să umplem stomacul cu ceva de ronțăit.

Alimente care țin de foame: pufuleți sau popcorn

Iar dacă preferați gustul sărat, porumbul expandat cu aer este prietenul vostru, adică popcorn și pufuleți. Fericiți și cu burta plină…chiar se poate