Vrei să deschizi un magazin de cafea? Află regulile de aur ale celui mai cunoscut cafegiu din București
Gheorghe Florescu, 71 de ani, ne-a dezvăluit cele cinci reguli de aur pentru deschiderea unui magazin de cafea autentic. Cel mai cunoscut cafegiu din București a deprins meseria de specialist în comercializarea cafelei de la un maestru armean, Avedis Carabelian în urmă cu zeci de ani și a decis să transmită aceste informații dintr-un motiv pe cât de simplu pe atât de dramatic, meseria sa este pe cale de dispariție.
A învățat meserie de la un cafegiu armean
„Avedis Carabelian se trage dintr-o familie cu tradiție în comercializarea cafelei. Un strămoș al său a deschis în 1530 primul magazin de cafea în Damasc, Siria. Armenii sunt cei care i-au învățat pe turci să prepare cafeaua și sunt un element important în cultura consumului și a comercializării cafelei la nivel european. Din păcate sunt din ce în ce mai puțini oameni dornici să deprindă această meserie. Este foarte important să recunoști și să comercializezi o cafea de înaltă clasă. În prezent, avem surse, dar e mai ușor să pici în capcana cafelei industriale, mult mai accesibile. În realitate, în cazul cafelei industriale se adaugă arome cafelei inferioare și sunt combinate soiuri de calitate îndoielnică. De aceea, publicul larg trebuie de asemenea educat în acest sens”, ni s-a confesat Gheorghe Florescu.
În micul său magazin din apropierea pieței Rosetti, din București, „Delicatese Florescu” numit și templul cafelei, cafegiul vinde cafea de cea mai bună calitate importată din toate colțurile lumii, Yemen, insulat Sfânta Elena sau din America Centrală. Cafeaua vine în saci sau butoaie sub formă de cafea verde. Zilnic sunt prăjite cantități reduse, măcinate în fața clientului. Astfel, cine cumpără se poate bucura acasă de o cafea proaspătă, prajită și măcinată în aceeași zi.
Adevărata cafea proaspătă e cea prăjită și măcinată recent
„Mulți fac stocuri mari de cafea prăjită și o vând după mai multe zile. Din această cauză, boabele se râncezesc, se învechesc și alterează gustul băuturii. La mine totul e proaspăt”, ne-a spus Florescu.
Are și ucenici cărora dorește să le transmită toate informațiile acumulate de el încă din adolescență, atunci când l-a cunoscut pe bătrânul cafegiu armean.
„Sunt cinci lucruri de care cineva trebuie să țină cont când deschide un magazin de cafea: vadul comercial, acces la un horn de fum pentru prăjit cafeaua, iar acest lucru poate fi obținut într-o casă. Mai mult, activitatea trebuie făcută de un maestru care la rândul său să fi fost ucenic și care să fie capabil să strângă în jurul său un personal educat dornic să învețe de la el. Al patrulea element este materia primă care trebuie să fie premium, de înaltă clasă. Ultima regulă ține de partea tehnică. Este obligatoriu ca utilajele să fie de cea mai bună calitate. Eu, de exemplu folosesc o mașină de măcinat din Elveția și o mașină de prăjit cafeaua din Germania. Sunt cele mai scumpe din clasa lor, însă rezultatele sunt cele dorite”, ne-a spus Gheorghe Florescu.
Cafenelele de fițe nu îi inspiră încredere
Cafegiul este dezamagit că în numărul mare de cafenele apărute, licoarea „magică” folosită nu este întotdeauna de cea mai bună calitate, fenomenul fiind observat de el nu doar în București sau în restul țării ci și la nivel european.
„Vezi localuri aranjate foarte bine în care se servește cafea de calitate inferioară, aditivată pentru a părea superioară. Am fost cu fiică-mea la un eveniment organizat într-o cafenea de renume din Viena, din apropierea Palatului Imperial și după ce am gustat cafeaua oferită ea mi-a zis că are noroc că a apucat să bea cafea în ziua respectivă acasă înainte să plece, pentru că ce ne oferiseră ei era sub așteptări. Îmi doresc ca această meserie să continue, întrucât un maestru cafegiu este responsabil și de educarea consumatorilor”, a încheiat Florescu.
În prezent, Gheorghe Florescu are un magazin în Piața Rosetti din București, pe strada Radu Cristian nr. 6, unul în Librăria Eminescu de la Universitate și altul în mall-ul Jollie Ville din Pipera.