Legea risipei alimentare a fost adoptată! Alimentele aproape de expirare vor fi donate ONG-urilor, căminelor de bătrâni, orfelinatelor sau spitalelor
Legea risipei alimentare a fost adoptată, schimbând radical modul în care se face valorificarea produselor care se apropie de termenul de expirare. După votul final de astăzi din Camera Deputaților, actul normativ va trebui să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis, iar prin publicarea în Montiroul Oficial, îi va obliga pe toți retailerii să doneze respectivele produse alimentare către fundații, organizații cu activitatea socială, aziluri de bătrâni, orfelinate sau spitale.
Încălcarea prevederilor prezentei legi ar urma să fie sancţionată cu amenzi contravenţionale cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Potrivit expunerii de motive, datele statistice estimează la nivelul Uniunii Europene, între 2012-2014, totalul alimentelor irosite sau risipite, pe lanţul producţie- consumatorul final, este între 82 şi 114 milioane de tone anual.
România ocupă locul al nouălea în topul celor mai risipitoare ţări din UE, cu un procent de 2,55%, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, ceea ce înseamnă peste 6.000 de tone pe zi, notează Gândul.info.
Mai prost decât noi stau ţări precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Franţa, Polonia sau Belgia.