Bani din mâncare

Ministrul Agriculturii: Nu știm dacă se va scumpi pâinea, sunt doar estimări, previzionări

Scumpirea pâinii nu este un lucru cert, spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Acesta a vorbit despre anunțul făcut de producătorii din sectorul alimentar care au comunicat că la finalul verii atât pâine, cât și alte produse alimentare vor suferi majorări de preț.

”Nu știm dacă se va scumpi pâinea, sunt doar estimări, previzionări, calcule și până nu terminăm recoltatul și nu vedem exact calitatea grâului, eu nu m-aș exprima că grâul de anul acesta va fi mai puțin și mai prost” – a spus ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Nechita-Adrian Oros, miercuri seara, la TVR, invitat la Tema Zilei.

“Prețurile pâinii nu depind doar de producția internă. (…) Eu nu aș alerta populația, producțiile vor fi foarte mari”, a mai declarat ministrul Adrian Oros la TVR.

Ministrul a răspuns, astfel, alertei celor din Morărit și Panificație, care au anunțat recent că pâinea și celelalte produse de panificație s-ar putea scumpi din nou la finalul verii. Patronii din aceste industrii au reclamat că plătesc mai mult pentru gaze naturale, energie electrică și pentru materia primă. Grâul de panificație e mai puțin și mai scump ca în alți ani, din cauza ploilor abundente care au redus calitatea recoltelor, spun fermierii.

“Preţul este foarte mare în acest moment, nemaiîntâlnit până acum la recoltare (…) peste 800 de lei tona de grâu. (…) Probabil grâul cu indici buni de panificaţie va fi rar şi scump. Dacă preţul se menţine la nivelul actual, probabil că în luna august vom vedea efectele în raft”, a vorbit despre situația actuală Aurel Popescu, președintele Rompan.

Prețurile produse de panificație au crescut deja în medie cu peste 4%, față de perioada similară a anului trecut, după cum reiese din statistici.