-Bani din mâncare

Țara cu cea mai scumpă ceapă din lume. Costă mai mult decât carnea de pui sau de vită

Ceapa din Filipine, cea mai scumpă din lume (foto: digi24.ro)

Cea mai scumpă ceapă din lume este în Filipine. În țara cunoscută pentru atracțiile sale turistice, un kilogram de ceapă a ajuns de trei ori mai scump decât unul de carne de pui. Ceapa este cu 25% mai scump față de carnea de vită.

Pentru a asigura necesarul intern pentru consumul de ceapă, Ministerul Agriculturii din Filipine a comunicat că va importa o cantitate de 22.000 de tone de ceapă. Acest ingredient este folosit la gătit, iar în ultima perioadă, prețul lui a explodat. S-a ajuns astfel ca ceapa din Filipine să fie la cel mai ridicat nivel de preț din lume, potrivit Bloomberg, citat de adevarul.ro.

Propunerea privind importurile a fost formulată la o reuniune a unui comitet de experţi şi va fi supusă aprobării preşedintelui Ferdinand Marcos Jr. Acesta deține în prezent și funcția de ministru al Agriculturii.

Anunțul privind importurile a fost făcut pe 8 ianuarie 2023, de secretarul său Președintelui, Rex Estoperez.

Filipine este țara cu cea mai scumpă ceapă din lume

Filipine, țara cu cea mai scumpă ceapă din lume

Achiziţiile de pe piaţa externă ar fi o soluție temporară, a menționat Rex Estoperez. El a precizat că importurile ar reprezenta o soluție timp de o lună, până scad prețurile.

Rex Estoperez a menționat că importurile vor fi doar o ”soluţie temporară” şi că, pentru moment, nu există planuri care să vizeze alte importuri.

Filipine consumă aproximativ 17.000 de tone de ceapă pe lună. Ministerul Agriculturii de la Manila se aşteaptă ca, după aprobare, importurile să ajungă cel mai târziu în prima săptămână din februarie, a mai declarat Rex Estoperez.

Creșteri enorme de preț la ceapă

Prețul cepei l-a depășit pe cel pentru carnea de pui sau de vită

Un kilogram de ceapă roșie pe piaţa din Filipine se vinde şi cu 650 de pesos (11,68 de dolari), echivalentul a 53,84 de lei. Ceapa albă se vinde şi cu 600 de pesos kilogramul, aproximativ 50 de lei, fiind de trei ori mai scumpă decât carnea de pui. Prețul este şi cu aproximativ 25% peste preţul unui kilogram de carne de vită. Aceste niveluri de preț sunt pentru cantități en detail contralizate de către Ministerul Agriculturii din Filipine în prima săptămână din 2023.

În bucătăria filipineză, ceapa este un ingredient important, alături de usturoi. Explozia preţurilor a afectat consumatorii în special în perioada sărbătorilor de sfârşit de an. Este perioada când au loc multe reuniuni în familie. Numeroase persoane s-au arătat nemulțumite pe reţelele sociale de scumpirile exagerate.