Țara care și astăzi mai vinde laptele la pungă
Vă mai aduceți aminte de laptele vândut la pungă? Un produs dispărut din rafturile magazinelor alimentare din România odată ce și la noi a ajuns moda la cutia de carton sau la bidonul de plastic. Și, totuși, o mare țară din lume continuă și astăzi să comercializeze în proporție de 99% doar lapte la pungă.
Comercializat la pungă…mai mare
Canadienii din Ontario, Quebec și nu numai, sunt obișnuiți să cumpere laptele la pungă atunci când își fac cumpărăturile din supermarket. Se comercializează cantități mari, pentru toată familia, respectiv pungi de 4 litri în interiorul cărora se găsesc alte trei pungi de lapte în cantități egale. Pentru a fi desfăcute, acestea se taie cu foarfeca la un colț și apoi se toarnă laptele cu ajutorul unei căni de plastic special adaptate.
De la sticlă la pungă, carton și bidon
La nivelul istoriei comerțului cu lapte, ambalarea la pungă a dispărut recent din moda procesatorilor, dictată, normal, de consumatori. Până la finele anilor 1960, la nivel mondial, laptele se vindea în sticle ușor de folosit și care se refoloseau. Dar presupuneau o greutate suplimentară la transport și se spărgeau ușor, așa că primii care au introdus laptele la pungă au fost canadienii. Compania DuPont a venit de fapt cu ideea în 1967, cam în aceeași perioadă în care alte branduri au intrat pe piață cu laptele la cutia de carton sau la bidoanele de plastic. Noile ambalaje nu au reușit să se impună însă pe piață până în 1970, când și Canada a adoptat un nou sistem metric, iar laptele a început să se vândă la litru, renunțându-se la vechiul galon ca unitate de măsură.
Comercializarea la litru a revoluționat laptele din Canada
Revoluția metrică din Canada a însemnat o adaptare forțată din partea procesatorilor, iar DuPont, care vindea la pungă s-a adaptat din prima, întrucât ambalajul a fost ușor de redimensionat. Pe de altă parte, la cutiile de carton sau la bidoane, a durat mai mult transformarea pentru că ambalajele au necesitat nu doar redimensionare ci și un design nou și testări suplimentare, dar, într-un final, au reușit să recupereze terenul pierdut la nivel mondial și au acaparat piața.
Și, totuși, de ce au decis canadienii să păstreze laptele la pungă? O întrebare la care este greu de găsit un răspuns concret, mai ales că acest tip de ambalare presupune ”accesorii” precum foarfeca și cana pentru turnarea laptelui. Mai mult, odată desfăcută punga, ea nu se poate închide (decât dacă o îndoi și o prinzi cu în cârlig), ceea ce face ca laptele să se strice mai repede.
Avantajele laptelui la pungă
Avantajele sunt însă prețul – mai mic pentru că și punga e mai ieftină de produs decât cutia de carton, și faptul că în ambalajul cu 4 litri sunt trei pungi care se desfac pe rând, deci per total, produsul se păstrează pe o perioadă mai lungă la frigider.
La final, nu putem decât să ne întrebăm ce șanse mai are laptele la pungă să revină la putere și în restul statelor moderne. Un mare minus al acestui ambalaj este că nu este reciclabil, o frână pentru a-i cuceri pe consumatorii moderni. Dar, totuși, ar fi o nișă. Potrivit Modernfarmer.com, în SUA, laptele la pungă a fost reintrodus la o școală din Nebraska unde s-a observat că elevii consumă cantități mai mari cu acest ambalaj. Pungile sunt dimensionate pentru cei mici și sunt transparente, astfel încât ei văd exact cât mai au de băut. Cum nu pot să le pună înapoi pe masă fără a vărsa din laptele rămas, ei preferă să soarbă și ultima picătură înainte de a arunca punga la gunoi.