Carne albă sau carne roșie? Sfatul dr. Andrei Laslău ți-ar putea schimba obiceiurile din bucătărie!
Suntem un popor căruia îi place să consume carne – o arată statisticile care vorbesc că fiecare român ajunge să aibă anual în farfurie, în medie, 58 de kilograme de carne. Ne place atât carnea roșie, cât și cea albă. Dar care este cea mai sănătoasă, am fi îndreptățiți să ne întrebăm, consideră mediul Andrei Laslău, unul dintre cei mai apreciați specialiști în nutriție din România.
Consumăm foarte multă carne albă și roșie, dar de cele mai multe ori nu știm cum să asociem proteina animală și facem greșeli care, în anumite condiții ne pot fi fatale. Alegerea tipului de carne depinde de profilul consumatorului și, totuși cel mai important aspect pe care trebuie să-l luăm în considerare este felul în care gătim carnea pe care alegem să o cumpărăm din supermarket.
Gătiți corespunzător carnea
Carnea indiferent de proveniența ei, trebuie gătită corespunzător. ”Dacă alegi să o prepari pe grătar și o arzi, adică se ajunge la carnea cu acele striuri negre, ai transformat acea carne într-o bucată de produs alimentar încărcat cu compuși cancerigeni. Problema ține mai mult de modul cu gătești carnea respectivă nu de tipul ei. Sunt studii care spun că dacă ai combinat respectiva carne făcută la grătar cu legume, legumele conțin compuși anti-cancerigeni, care diminuează efectul unei bucăți de carne gătită necorespunzător pe grătar. În restaurantele care se respectă, carnea făcută la grătar se servește neapărat cu legume. Dacă combini o carne la grătar cu cartofi prăjiți nu faci altceva decât să accentuezi potențialul cancerigen al cărnii”, a declarat pentru Super-Hrana.ro doctorul Andrei Laslău.
Carnea albă vs. carnea roșie
Ambele surse de proteină animală sunt considerate alegeri corecte, cu condiția ca, indiferent dacă vorbim de carnea de pui, de porc sau vită, să alegem, carnea care are cel mai scăzut conținut de grăsime. Chiar dacă se știe despre carnea albă că este mai ușor digerabilă, medici recomandă se se consume măcar odată pe săptămână și carne roșie, bogată în fier. De cealaltă parte, persoanele care consumă mai des carne roșie trebuie să știe că nu se recomandă un consum mai mare de 70-90 de grame pe zi.
”Se recomandă să știm de unde provine carnea, ca să avem cunoștință de modul în care a fost hrănit animalul în fermă. De aceea eu mereu recomand surse sigure, cum sunt rudele de la țară sau ferme de încredere. totuși, dacă vorbim de conținutul de proteine, atunci fie că vorbim despre piept de pui, mușchi de porc sau mușchi de vită, avem trei variante de carne slabă, care din punct de vedere nutrițional, au aproximativ, aceeași cantitate de proteină, în jur de 20 grame la 100 de grame produs și conțin 1-3 grame de grăsime. Cele trei tipuri de carne sunt alegeri sănătoase cu condiția să fie corect gătite. Gătirea corectă presupune fierbere, coacere, chiar și prăjire, dar nu acea prăjire în care înnegrești carnea”, ne-a explicat medicul specialist.
Faceți asocieri alimentare corecte
Nu consumul de carne de porc ne face rău, ci faptul că majoritatea dintre noi mânăâm mult prea mult și mult prea prost.
”Cea mai mare greșeală a românului din punct de vedere alimentar este legată de combinațiile alimentare pe care le face. De exemplu, ia un piept de pui, extrem de sănătos, pe care îl face file, îl dă prin ou și prin pesmet și îl prăjește în ulei și distruge o carne cu adevărat sănătoasă. Uleiul ars cu făină ți-au crescut exponențial riscul de apariție a unor boli grave, ce au legătură directă cu alimentația. Această este cea mai mare greșeală, nu că mâncăm porc din când în când”, ne-a spus dr. Andrei Laslău, despre greșeala fatală pe care românii o fac din punct de vedere alimentar.
Carnea nu este cancerigenă
Indiferent de ce spun diverse studii ale Organizației Mondiale a Sănătății sau ale altor instituții, până la urmă judecați, chibzuiți, puneți în balanță faptele părerile și fricile și alegeți în cunoștință de cauză.
”Carnea consumată în cantități moderate și gătită corespunzător nu are nici o legătură cu apariția cancerului. Consumatorul trebuie să știe despre cancerul de colon că nu apare doar la persoanele care consumă carne roșie, procesată sau orice alt tip de carne. Cancerul de colon apare cu frecvență mai mare la persoanele supraponderale, la fumători, la personale care au o dietă săracă în fibre. Studiile au arătat că ar putea exista un potențial risc, extrem de mic, ca apariția cancerului de colon să fie cauzată de consumul de carne procesată, nu carne crudă gătită corespunzător”, a declarat pentru Super-Hrana.ro medicul specialist Andrei Laslău.