Inteligență culinară

Ce pâine îngrașă mai puțin: albă, neagră sau prăjită?

Ce fel de pâine îngrașă mai puțin

Ce pâine îngrașă mai puțin, dar și câte calorii are o felie de pâine – sunt chestiuni care îi preocupă pe cei care iubesc pâine dar și-ar dori și să slăbească câteva kilograme sau măcar să nu acumuleze mai multe. Nutriționistul Mihaela Bilic are răspunsul la întrebarea: care pâine e mai bună dacă vrei să slăbești.

Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe, explică Mihaela Bilic.

Nutriționista a explicat și ce este diferit la pâine în funcție de conținutul ei. Astfel, aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit.

Pâinea integrală îngrașă?

Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale. La copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale.

Câte calorii are o felie de pâine

Câte calorii are o felie de pâine

Câte calorii are o felie de pâine – o întrebare pe care și-o pun cei aflați la dietă, dar care și-ar dori să se bucure de puțină pâine, fără a-și da peste cal aportul caloric zilnic. Numărul de calorii pe care îl conține pâinea proaspătă este de 240 de calorii pe 100 de grame. O felie de pâine are 80 de calorii.

Citiți și: Cum păstrăm pâinea proaspătă mai mult timp, fără să se întărească

Câte calorii ar epâinea prăjită

Pâinea prăjită îngrașă mai puțin?

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii – de la aprox 240 cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.

De ce e mai bine să mănânci pâine prăjită

Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat

Un sfat al Mihaelei Bilic pentru prăjirea pâinii: evitați să o rumeniți prea tare – tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic.

Citiți și: Pâine de casă cu usturoi și ierburi aromate