În bucătărie

Pâine de casă cu usturoi și ierburi aromate

O pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor, cu arome de usturoi și ierburi este tocmai bună pentru zile ca acestea ploioase, de toamnă. Iată o rețetă care nu se prepară greu.

Pâine de casă cu usturoi și ierburi aromate – ingrediente pâine
500 g făină tip 650
220 ml apă caldă
25 g drojdie proaspătă
1 linguriță zahăr
1 linguriță sare
60 g unt moale tăiat bucățele
Pâine de casă cu usturoi și ierburi aromate – ingrediente unt aromat
100 g unt
1/2 legătură pătrunjel tocat
2 căței usturoi
1 linguriță oregano proaspăt
10 fire chives
1 praf sare
Pâine de casă cu usturoi și ierburi aromate – mod de preparare
Într-un castron mare punem făina cernută de două ori, facem o gropiță în mijlocul ei și lăsăm castronul deoparte. Într-un castron mic sfărâmăm drojdia, o amestecăm cu zaharul și amestecăm bine, adăugam 2 linguri de apă din catitatea indicată și amestecăm totul bine până se lichefiază, presărăm o linguriță de făina peste amestec, acoperim castronul cu un prosop curat și lăsăm 10 minute să dospească.
În gropița formată în făină adăugăm apa caldă și drojdia dospită și cu ajutorul unei linguri începem să încorporam lichidele. Când aluatul începe să se formeze, adăugam sarea, lăsăm lingura la o parte și începem să frământam ușor cu mâinile. Frământăm cam 10 minute, după care începem și încorporăm untul câte o bucățică pe rând, mai frământam în jur de 10 minute până obținem un aluat neted și elastic. Punem aluatul într-un castron uns cu ulei și acoperit cu folie alimentară și îl lăsăm în loc călduț, ferit de curenți de aer o oră.
Încingem cuptorul la 200 grade Celsius. Într-un castron mediu topim untul, peste el, adăugăm pătrunjelul tocat, usturoiul zdrobit, oregano tocat mărunt, chives tocat mărunt și sarea. Amestecăm bine și lasam castronul deoparte.
Răsturnăm aluatul pe masa de lucru, îl mai frământăm 2-3 minute până scoatem tot aerul din el. Îl împărțim în 20 bucăți, de mărimea unei mingiuțe de ping pong. Trecem fiecare mingiuță prin amestecul de unt și le așezăm în tava de copt. Eu am pus 10 mingiuțe la bază și 10 deasupra. Lăsăm pâinea la dospit 20 de minute.Dăm pâinea la cuptorul încins 30-35 de minute, până ce este rumenă și frumoasă la culoare.
O lăsăm să se răcească în jur de jumătate de oră după care o putem consuma. Eu am mâncat-o călduță, așa cum era, căci pofta era mare.