În bucătărie

Câte minute se fierb cartofii pentru un piure perfect

Cât timp se fierb cartofii pentru piure. O întrebare la care începătorii în ale bucătăriei caută răspunsuri verificând din când în când cartofii puși la fiert.

  • Ce conțin cartofii
  • Câte minute trebuie să fiarbă cartofii pentru piure
  • Ce cartofi sunt buni pentru piure

Pentru a prepara un piure cremos, dar care nu este apos sau în care cartofii nu sunt bine zdrobiți, aveți nevoie ca fierberea cartofilor să fie perfectă.

Cartofii sunt printre alimentele preferate ale românilor, fiind consumați într-o varietate de rețete. Cel mai frecvent, cartofii se prepară prăjiți sau fierți, făcuți piure.

Ce conțin cartofii

Cartofii au un conținut bogat de carbohidrați, de fibre și de proteine. Ei conțin și calciu, vitamina C, fier și vitamina B6. În plus, în fiecare cartof găsim un conținut important de fosfor, acid folic și de zinc. Fiind atât de bogat în nutrienți, mulți specialiști spun că un om poate supraviețui cu acest aliment, cu cartoful, care asigură organismului tot ce are nevoie.

Câte minute trebuie să fiarbă cartofii pentru piure

Piureul este un preparat simplu și delicios. Secretul se află în fierberea cartofilor. Timpul lor de fierbere depinde de tipul cartofilor.

La cartofii albi, timpul de fierbere pentru piure este de 25-30 de minute. Tuberculii se curăță de coajă, se spală în apă rece și se taie în cubulețe egale pentru ca fierberea sp fie mai rapidă. Se pun apoi într-un vas mediu în care se toarnă apă cât cartofii să fie acoperiți cu totul, dar să și rămână loc în oală, ca apoi să nu dea în foc. Cartofii se fierb cam o jumătate de oră, până când se frăgezesc, având grijă să nu se atingă punctul în care se sparg.

Cartofii întregi în coajă se fierb 30-40 de minute, în funcție de mărimea lor.

Dacă faceți piure din cartofi dulci, aceștia au un timp de fierbere mai scurt, de 15-20 de minute. Ei se pot prepara foarte bine și la cuptor.

Testul cu care puteți vedea când cartofii sunt bine fierți este acela în care furculița intră în ei cu foarte mare ușurință.

Ce cartofi sunt buni pentru piure

Cei mai buni cartofi pentru piure sunt cei albi sau cartofii dulci. În magazine veți găsi cartofii ambalați pe care scrie ”pentru fiert” – aceștia sunt din soiuri speciale care își păstrează proprietățile și gustul și în urma fierberii.

La piure, când se zdrobesc cartofii, se pune lapte sau unt. Dacă folosiți lapte, aveți grijă ca acesta să nu fie foarte rece – se recomandă să fie călduț, iar untul să fie moale.

Piure-ul trebuie pregătit într-o cantitate ce va fi servită iemdiat pentru că la păstrare în frigider, își schimbă gustul. De regulă, pentru două porții este nevoie de patru cartofi de dimensiuni medii.

Piureul rămas nu trebuie aruncat și poate reprezenta o gustare delicioasă și rapidă, cum ar fi bulete de cartofi.