Foi de viță la castraveții murați, secretul multor gospodine
Foi sau frunze de viță de vie sunt deseori folosite la prepararea castraveților murați. Gospodinele cu experiență folosesc acest truc pentru păstrarea murăturilor.
- Foi de viță în castraveți murați. Alegerea legumelor;
- Cum se pun frunzele de viță la castraveții murați.
Toamna este sezonul murăturilor, iar castraveții acri, la borcan sau la butoi, sunt preferații tuturor, la fel ca varza murată, gogoșarii în oțet sau gogonelele.
Foi de viță în castraveți murați. Alegerea legumelor
Pentru a avea cei mai gustoși castraveți murați, trebuie să alegeți cu grijă legumele direct din piață. Chiar dacă costă mai mult, cumpărați castraveți sănătoși, cu coaja cât mai tare, care nu prezintă lovituri sau urme de boală. Optați pentru castraveți medii sau mici, care sunt mai crocanți și nu au așa multe semințe.
Odată aduși acasă, castraveții trebuie puși la murat cât mai repede, pentru a-i conserva proaspeți, înainte de a începe să se usuce.
Legumele se spală bine și se pot usca cu un prosop. Se pregătește apoi saramura în care vor fi puse murăturile, dar și borcanele care trebuie să fie bine spălate și sterilizate.
Dacă pui legumele la murat în butoi, sunt câteva secrete de care trebuie trebuie să se țină cont. Pe fundul butoiului se așează frunze de țelină și bețe de mărar, peste care se vine cu primul strat pe pepeni.
În spații libere rămase într elegume se pun condimente precum rădăcini de hrean tăiate fâșii, mere, gulii sau morcovi. Urmează apoi un alt strat de pepeni și vei continua procesul până când recipientul se va umple.
Cum se pun frunzele de viță la castraveții murați
Frunzele de viță se pun la castraveții murați la suprafață pentru ca aceștia să nu facă floare peste iarnă. Gospodinele cu experiență spun că acest truc funcționează și este foarte util. Frunzele se aleg să fie sănătoase, verzi și să fie culese în aceeași zi în care se fac și murăturile. Înainte de a fi puse în borcan, frunzele de viță de fie se spală și li se taie codița.
Un alt secret pentru obținerea unor castraveți murați delicioși este tăierea capetelor înainte de a-i pune în borcan. Capetele castraveților conțin o serie de substanțe din cauza cărora pot deveni mai moi peste iarnă.
Castraveții se pot mura întregi sau feliați și se țin bine puși la murat, într-o marinadă în oțet. Se pot pune castraveții sau gogoșarii într-un recipient potrivit, oțetul se amestecă separat cu celelalte ingrediente si la final se toarnă în borcan, până ce-l umpli până la refuz.