În bucătărie

Sterilizarea borcanelor: cum se curăță, sigilează și depozitează borcanele

Curățarea și sterilizarea borcanelor în care veți pune dulcețuri, zacuscaă sau murături, este un proces important în producerea conservelor de casă pentru iarnă. Sunt mai multe metode de sterilizare la care puteți apela pentru borcane, cea mai sigură fiind sterilizarea în doi pași. De asemena, sigilarea borcanelor vă va ajuta să păstrați conținutul lor mai mult timp în cămară, beci sau unde aveți locul dedicat depozitării bunătăților pentru anotimpul rece.

Cum alegem borcanele

Cele mai bune borcane sunt cele din sticlă, care sunt și cele mai ușor de sterilizat.

Înainte de a ne apuca de curățat și sterilizat borcane, trebuie să ne asigurăm că ele sunt cele potrivite. Se verifică atât capacitatea lor, cât și modul în care acestea se închis. Fiecare borcan trebuie să aibă capacul potrivit, de preferință unul nou.

Pentru murături se folosesc capace de metal la borcane. Saramura sau oțetul vor veni în contact cu capacul și îl vor coroda. De asemenea, dacă aveți capace de metal, nu le puneți la sterilizat, pentru că li se strică garnitura internă de prindere. Este suficient ca aceste capace să fie scufundate un minut în apă clocotită, apoi se șterg bine cu un prosop curat.

Curățarea borcanelor cu apă și detergent

Înainte de sterilizarea propriu zisă, borcanele se lasă la înmuiat câteva ore în apă caldă, cu detergent de vase. Dacă sunt borcane refolosite, verificați ca ele să fie complet goale, fără urme sau pete în interior. Folosiți o perie pentru o curățare riguroasă. După ce au stat la înmuiat, borcanele se clătesc de mai multe ori, ultima dată folosind apă rece.

Borcanele pot fi curățate și în mașina de spălat, folosind un program cu temperatură mare. Totuși, nu folosiți detergent în cazul acesta, pentru că pot rămâne pe borcane și pot schimba gustul produsului.

De ce trebuie sterilizate borcanele

Sterilizarea borcanelor este importantă pentru a distruge bacteriile care se pot afla în borcane și care pot altera conținutul produsului nostru. Cea mai sigură metodă de distruge a germenilor este prin expunerea borcanelor la temperaturi ridicate, timp de minim 10 minute.

Metode de sterilizare a borcanelor

Folosirea unui sterilizator este cea mai simplă metodă de sterilizare a borcanelor. Dacă nu aveți acest aparat, borcanele se pot steriliza după mai multe metode: sterilizarea în apă clocotită (pe aragaz), la cuptor pe gaz sau cuptor electric, la microunde sau în mașina de spălat vase.

Sterilizarea borcanelor prin fierbere

Există mai multe metode de a steriliza borcanele, cel mai frecvent fiind folosită sterilizarea prin fierbere. Borcanele se pun în apă clocotită timp de cinci minute, cu tot cu capacele acestora. Este important ca borcanele să fie complet acoperite cu apă și să nu se atingă între ele pentru a evita spargerea lor.

Sterilizarea borcanelor în cuptor

Sterilizarea borcanelor în cuptor la o temperatură de maxim 180 de grade. Borcanele se pun pe tava de la cuptor, spălate bine, cu gura în sus sau în jos. Se pune un ziar sau un prosop de bucătărie pe grătarul cuptorului, iar borcanele, la distață unul de celălalt. Se lasă 15-20 de minute (fără capace), la 150 de grade, apoi se scot cu tot cu tavă și se pot umple cu produsul fierbinte, dulceață sau zacuscă. Capacele se spală cu apă fierbine și apoi se șterg cu un șervet curat.

Sterilizarea borcanelor în cuptorul cu microunde

Sterilizarea borcanelor la cuptor cu microunde este o altă metodă eficientă. Sunt suficiente două minute ca un borcan să fie steril, însă nu poţi pune prea multe borcane în cuptorul cu microunde. Capacele se sterilizează separat, în apă care fierbe.

Sterilizarea borcanelor în mașina de spălat vase

Sterilizarea borcanelor în mașina de spălat vase. Se așază borcanele și se aplică un ciclu scurt de spălare cu detergent, apoi se alege un program de spalăre la temperaturi mari, de 65°-70° fără a adăuga detergent. Este cea mai comodă metodă și are avantajul că se pot steriliza recipientele împreună cu capacele lor.

Sigilarea borcanelor

Prin sigilarea borcanelor ne asigurăm că aerul nu intră în interior, ca să altereze preparatul. Se evită apariția bacteriilor și a procesului de fermentare. Capacele trebuie să fie curate, sterilizate și ele, și bine înșurubate.

Este important ca borcanele să stea cât de călduțe posibil până în momentul folosirii, așa că nu vă grăbiți să le scoateți. Regula este simplă: în recipientele fierbinți se pun produsele fierbinți, iar în cele reci se pun produse reci.

Borcanele care au un conținut fierbinte se sigilează imediat ce au fost umplute. Acestea se umple până la gât. Fiecare preparat este diferit, spre exemplu, gemul nu trebuie pus în borcan decât dacă e fierbinte sau la temperatura camerei.

Sterilizarea borcanelor după ce au fost umplute

A doua sterilizarea a borcanelor se face după ce acestea au fost umplute și sigilate. Borcanele se pun la fiert, distanțate între ele cu cârpe sau ziare ca să evitați spargerea. Este de preferat ca oala în care fierb borcanele să nu stea direct pe flacără, ci pe o tablă.

A doua sterilizarea a borcanelor se poate face și la la cuptor, sub o cârpă groasă uscată, acoperite cu o cârpă udă, într-o tavă, timp de jumătate de oră. După ce sunt scoase de la cuptor, borcanele trebuie acoperite cu o pătură groasă și lăsate să se răcească.

Depozitarea borcanelor

Produsele fierbinți au nevoie de o răcire lentă. După ce sunt gata, acestea trebuie depozitate într-o cămară, la un loc răcoros și întunecat.

Borcanele se etichetează numele preparatului și data la care a fost făcut. Dacă nu dispuneți de etichete puteți folosi un marker permanent cu care să scrieți pe borcan sau pe capac.

Dacă sunt mai multe borcane de același fel, ele se pot așeza într-un rând, unul în spatele celuilalt, iar primul borcan va indica ce se află în spate.