-IMPORTANTÎn bucătărieInteligență culinarăVegetarian și vegan

Cum se păstrează castraveții tari, proaspeți, mai mult timp

Păstrarea castraveților de grădină cât mai praospeți o perioadă lungă de timp (foto: farmer-online.com)

Castraveți tari, proaspeți mai mult timp. Păstrarea castraveților proaspeți o perioadă mai lungă după cules este una dintre dorințele oricărui grădinar, dar și a gospodinelor. Există o varietate de metode, unele mai puțin cunoscute, de a păstra aspectul și gustul proaspete la castraveți.

Principalele metode pentru păstrarea castraveților:

  • Alegerea tipului de castraveți și momentul recoltării
  • Metode pentru păstrarea castraveților
  • Alte metode de păstrare a castraveților proaspeți

Păstrarea castraveților proaspeți mai mult timp. Alegerea tipului de castraveți și momentul recoltării

Păstrarea castraveților proaspeți mai mult timp începe de la cules. Pentru a se păstra mai bine, castraveții trebuie să fie culeși cât mai devreme. Se aleg castraveți de dimensiuni mici și medii, dar nu foarte copți.

Legumele selectate nu trebuie să fie fără deteriorate sau să prezinte pete, dar să aibă o coajă densă fără urme de lovituri.

Înainte de a depozita castravetele, el trebuie curățat de pământ. Se poate folosi o cârpă uscată pentru a îndepărta murdăria de pe castraveți.

În cele mai multe cazuri, nu este recomandat să fie spălați castraveții înainte de a fi trimiși pentru depozitare pe termen lung, deoarece legumele se deteriorează mai repede după contactul cu apa.

În cazul castraveților supracopți, aceștia sunt folosiți pentru a colecta semințe.

Pentru depozitarea pe termen lung, există mai multe soiuri de castraveți care se pretează mai bine la păstrare. De obicei, aceștia sunt castraveți care au o coajă mai groasă și care nu ating dimensiuni foarte mari.

Dacă vreți să aveți castraveți proaspeți mai mult timp, fie îi cultivați în grădină, fie îi cumpărați de la fermieri care știți că au legume proaspăt culese. Cele din supermarket se poate să fi trecut deja printr-o perioadă mai lungă de păstrare la rece înainte să fie comercializați la raft.

Mai trebuie știut că, în general, castraveții trebuie depozitați separat de alte legume sau fructe coapte, din cauza faptului că multe dintre ele eliberează etilenă, care accelerează coacerea castraveților și, ca urmare, deteriorarea acestora.

Metode pentru păstrarea castraveților

Castraveții se pot păstra proaspeți câteva zile, până la două săptămâni, în funcție de condițiile de păstrare.

Există mai multe modalități tradiționale de a prelungi viața castraveților proaspeți după ce i-ați cules sau i-ați cumpărat:

Păstrarea castraveților în pungă de plastic, înfășurați în tifon. Castraveții se înfășoară prima dată în tifon umed, apoi se pun într-o pungă de plastic. Punga se lasă deschisă și astfel permiteți permite legumelor să rămână proaspete timp de aproximativ 10 zile.

Păstrarea castraveților înveliți în șervețele de hârtie. Castraveții se țin mai bine dacă sunt puși în șervețel de hârtie și apoi se pun într-o pungă de plastic. Metoda ajută la păstrarea castraveților proaspeți până la două săptămâni.

Păstrarea castraveților recoltați cu codiță, în apă rece. Castraveții recoltați cu tot cu codiți să păstrează bine într-un vas cu apă rece. Acest lucru le permite să rămână proaspeți timp de 3-4 săptămâni, însă în acest caz, apa va trebui schimbată zilnic.

Păstrarea castraveților cu albuș de ou. Pentru a păstra castraveții în frigider mai multă vreme, aceștia se clătesc cu apă rece, se usucă și de ung cu albuș de ou ușor bătut. În același timp, este important ca locul în care vor sta castraveții la rece să fie cât mai departe posibil de congelator, deoarece temperaturile în jur de 0 grade Celsius contribuie la formarea unui mucus pe castraveți.

Păstrarea castraveților în pivniță. În acest caz, pentru a crește perioada de păstrare, castraveții se pun într-o cârpă umedă. Astfel, poate fi prelungită durata de viață a castraveților cu cel puțin 10 zile.

Păstrarea castraveților în pungă de hârtie. Se mai pot păstra castraveții proaspeți într-o pungă de hârtie sau într-o cutie de lemn, într-o cameră întunecată cu o temperatură de 6-8 grade Celsius.

Păstrarea castraveților în casă prin murare (sursa foto: playtech.ro)

Păstrarea castraveților prin murare. O altă opțiune pentru a păstra castraveții este murarea lor. Dar pentru aceasta se recomandă utilizarea castraveților din soiuri exclusiv polenizate de albine.

Alte metode de păstrare a castraveților proaspeți

Există și metode mai puțin tradiționale de păstrare a castraveților, despre care, însă specialiștii nu vorbesc foarte des.

Păstrarea castraveților în apa din fântână. Pentru persoanele din mediul rural, castraveții mai pot fi depozitați cu ușurință într-o fântână, la loc răcoros. Pentru a face acest lucru, castraveții sunt așezați într-o găleată uscată și acoperiți cu o cârpă. Găleata este coborâtă în fântână, astfel încât abia să atingă apa.

Păstrarea castraveților într-un rezervor natural de apă precum un râu. În absența unei fântâni, este potrivit și un rezervor natural. Pentru a depozita castraveții în acest fel, aceștia sunt așezați într-o pungă sintetică căreia i se pune o greutate. Castraveții sunt cufundați complet în apă, dar în același timp punga este prinsă de mal foarte bine cu o sfoară.

Păstrarea castraveților în nisip uscat. Pentru a ține castraveții tari mai mult timp, o alternativă la apă este nisipul uscat. În acest caz, castraveții se pun într-un recipient din faianță, apoi se presară peste ei nisip curat. Recipientul este îngropat în pământ. Dacă nu este posibilă efectuarea ultimei acțiuni, este suficient să puneți recipientul cu legume în pivniță sau într-un loc la fel de răcoros.

Păstrarea castraveților deasupra unui vas cu oțet. Oțetul va ajuta, de asemenea, la păstrarea castraveților în forma lor originală mai mult timp. Înainte de depozitare, legumele se clătesc cu apă și se usucă, apoi se așază într-o strecurătoare sau într-o sită. Oțetul (9%) se toarnă într-un vas emailat curat, cu un diametru mai mare, astfel încât sita sau strecurătoarea pusă acolo să nu atingă lichidul. Recipientul este acoperit cu un capac și trimis spre depozitare într-o cameră răcoroasă. Legumele depozitate vor fi verificate periodic. Castraveții în acest caz pot fi păstrați cel puțin o lună.

Dacă castraveții vor fi păstrați în acest mod, accesul în cămară trebuie limitat, în special pentru copii.

Depozitarea castraveților în căpățânile de varză. O metodă neobișnuită de păstrare a castraveților este depozitarea lor în varză. Pentru această acțiune, castraveții sunt plantați inițial pe paturi între varză de soiuri târzii. Ulterior, florile castravetelui sunt așezate cu grijă între frunzele interioare ale verzei, pentru a nu fi deteriorate. După recoltarea verzei, castraveții crescuți încă rămân în interior și, potrivit grădinarilor creativi, pot fi depozitați în pivniță sau subsol în interiorul căpățânilor de varză până în primăvară.