Cel mai bun ulei pentru gătit în funcție de bucatele pe care le pregătim în bucătărie
Oferta de uleiuri de pe piața românească este una foarte variată, iar carența informațiilor ne poate face să alegem uleiuri care nu se potrivesc pentru felul de mâncare pe care vrem să-l preparăm. La toate aceste considerente se adaugă și faptul că, încălzite la temperaturi ridicate anumite uleiuri devin toxice și deci periculoase pentru organism.
Pentru a afla cum ne alegem uleiul de gătit în funcție de felul de mâncare pe care vrem să-l preparăm, dar și ce reguli trebuie să respectăm atunci când utilizăm, la gătit uleiurile, Super-Hrana.ro a stat de vorbă cu nutriționistul Cristian Mărgărit, care ne-a făcut o scurtă prezentare a uleiurilor de floarea-soarelui rafinat, de măsline extravirgin și a uleiului de cocos extravirgin.
Uleiul rafinat de floarea-soarelui – bun pentru prăjit
Chiar dacă nu se bucură de un real succes printre nutriționiști uleiul de floarea-soarelui rafinat prezintă avantajul că, poate fi expus unei temperaturi înalte, fără însă a deveni toxic pentru consum.
”Acest ulei rafinat de floarea-soarelui este foarte mult hulit, pentru care are foarte mult Omega-6, despre care știm că are un potențial inflamator. Nu tot ce e Omega e bun, Omega-6 în exces aduce dezechilibre organismului. Acest ulei, pe lângă multe efecte negative, are și o calitate pozitivă, ține foarte bine la prăjit. Unii bucătari afirmă faptul că, acest ulei este mult mai bun la prăjit, chiar și decât uleiul de palmier, care are și el nenumărate efecte negative, dar face parte din categoria uleiurilor rezistente la gătit. Ne interesează ca uleiul pe care îl folosim să fie rezistent la gătit pentru că uleiurile sunt sensibile la căldură, la oxidare și rezultă compuși toxici. Nu recomand uleiul de floarea-soarelui pentru salată, dar pentru prăjit rămâne în top”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Cristian Mărgărit, specialist în nutriție alimentară.
Uleiul de măsline extravirgin merge la salate
Uleiul de măsline extravirgin are foarte mulți antioxidanți, până la o anumită temperatură, ce nu depășește 120°C, antioxidanții îl ajută să reziste, fără să creeze compuși toxici.
”Un bucătar foarte bun care știe să țină temperaturile sub control poate găti și cu un ulei extravirgin. În schimb acest ulei este mult mai recomandat la salată, pentru că plantele care conțin betacaroten au o absorbție mult mai bună a nutrienților în prezența unei surse de ulei. În schimb dacă încălzim mult prea tare acest ulei se arde mult mai ușor. La prăjit folosim ulei rafinat, la salate ulei de măsline extravirgin”, ne recomandă nutriționistul Cristian Mărgărit.
Uleiul de cocos extravirgin – recomandat pentru deserturi
Uleiurile exotice sunt solide la temperatura camerei, dar sunt uleiuri vegetale care au un conținut mai bogat de grăsimi saturate, fiind mult mai stabile termic și la agresiuni, cum este lumina sau oxigenul.
”În această categorie de uleiuri exotice intră uleiul de cocos extravirgin, un ulei pe care îl folosesc, dar care nu merge la prăjit sau la salate pentru că are gustul specific de cocos, mai degrabă poate fi inclus în diverse tipuri de deserturi, în cafea și dulciuri. Din uleiul de cocos se extrag trigliceridele cu lanț mediu, deci grăsimi foarte scurte, care îmbunătățesc metabolismul și ajută la arderea grăsimilor, în mod paradoxal. Uleiul de cocos este extrem de util în dieta ketogenică. Aceste tipuri de grăsimi induc cetoza (modul de funcționare a organismului atunci când rezerva de glucoză din sânge scade suficient de mult încât folosirea depozitelor de grăsime devine necesară- n.r.)”, a declarat pentru Super-Hrana.ro specialistul în nutriție alimentară.